Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Robert G. Björk

Biträdande universitetslektor (Docent)

Tel: 031-786 2835
Mobil: 0704 54 65 41
E-post: robert.bjork@gu.se
Fax: 031-786 1986
Postadress: Institutionen för Geovetenskaper
Göteborgs universitet
Box 460
405 30 Göteborg

Leveransadress: Guldhedsgatan 5A, 413 20 Göteborg

Forskning

Min forskning inriktar sig på att förbättra förståelsen om hur diversitet och artstrukturer av olika organismgrupper påverkar markprocesser i boreala och arktiska ekosystem samt hur detta påverkas av klimatförändringen. Jag disputerade i maj 2007 med avhandlingen ”Snowbed Biocomplexity: a journey from community to landscape”, vilken fokuserade på snölegor, en vegetationstyp som bildas där snön ackumuleras i stora mängder under vintern vilket medför att vegetationen blir snöfri sent under växtsäsongen. Under 2008-2009 var jag postdoktoral forskare vid Örebro isotoplaboratorium, Örebro universitet, och forskargruppen för ekosystem ekologi som leds av Professor Alf Ekblad. Där jobbade jag med finrots och mykorrhiza mycel dynamik och dess påverkan på omsättningen av kol i skogsmark.

Mini-rhizotron studier vid Skogaryd försöksområde i sydvästra Sverige (58°23′N, 12°09′E) med en CI-600 rotskanner (CID Bio-Science, Inc.). Foto Robert G. Björk

 

 

 

 

Idag jobbar jag i huvudsak med två projekt ”Växthusgasbalans på landskapsnivå - integrering av både terrestra och akvatiska källor och sänkor (LAGGE)” och ”Inverkan av bete och klimat på ekosystemen i fjällen”, vilka bägge är länkade till det svenska strategiska forskningsprogrammet BECC (Biologisk mångfald och ekosystemtjänster i ett föränderligt klimat), som är ett projekt med samarbete mellan universiteten i Lund och Göteborg med visionen att skapa ett världsledande tvärvetenskapligt forskningsprogram om relationerna mellan klimat, ekosystemtjänster och biologisk mångfald.

Jag medverkar även i flera internationella nätverk så som DEFROST ett nystartat nordiskt excellent center för studier av kryosfärsprocess i Arktis, ”Belowground carbon turnover in European forests” vilket är en COST Aktion (FP0803) där jag sitter som svensk representant i styrkommittén, samt Internationella tundra experimentet (ITEX) som är ett globalt nätverk som studera klimateffekter på tundra ekosystem.

Publikationer

Några av experimenten vid Latnjajaure Fältstation i norra Svergie (68°20′N, 18°30′E, 980 m.ö.h.). Mini-växthus (OTC:er) för passiv uppvärmning av lufttemperaturen (1–2°C), samt betesstängslen för att studera betets inverkan på fjällen. Foto Robert G. Björk

Undervisningsområde

Jag undervisar på kurserna Fältkurs i Subarktis - naturgeografi och ekologi (NG0210), Geovetenskap för Naturvårdsbiologi/Rangers (GVR010), och Miljövetenskapliga metoder och projekt (ES1203).

 

Forskningsprogram och nätverk

BECC
COST Action FP0803
ITEX
NCoE DEFROST
NordSIR
Tellus

Sidansvarig: Robert Karlsson|Sidan uppdaterades: 2015-06-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?