• Studieadministratör sökes

[2017-10-16] Nu söker vi efter en studieadministratör till en delad tjänst mellan Institutionen för kulturvård och Institutionen för geovetenskaper. Sista ansökningsdag är den 26 oktober 2017.

• Vi söker en ekonom

[2017-10-16] Nu söker vi efter en ekonom till en delad tjänst mellan Institutionen för kulturvård och Institutionen för geovetenskaper. Sista ansökningsdag är den 31 oktober 2017.

• Forskare: Den globala vindhastigheten har minskat sedan 1960

[2017-10-06] Vindhastigheter runt om i världen verkar minska i ett fenomen som på engelska kallas "stilling" och forskare hoppas kunna ta reda på varför. - Minskande vindhastigheter kan bland annat påverka spridningen av föroreningar i storstäder och därmed påverka människors hälsa, säger Cesar Azorin-Molina, forskare vid institutionen för geovetenskaper i en intervju i tidningen Horizon.

• Medarbetare deltog i arbetet att organisera the Third Pole Science Summit

[2017-08-14] Deliang Chen, Hans Linderholm och Tinghai Ou från institutionen geovetenskaper har haft aktiv roll i att organisera konferensen The Third Pole Science Summit, som hölls den 10-12 juli i Kunming, Kina.

• Kinesisk delegation besökte institutionen

[2017-08-14] Den 14 juni fick institutionen för geovetenskaper besök av en kinesisk vetenskaplig delegation på ministernivå, ledd av Yong Shang.

• Studenter besökte Institute of Tibetan Plateau Research i Beijing

[2017-08-14] 18 studenter från kursen Climate Change and Society (NG0220) besökte i april Institute of Tibetan Plateau Research vid the Chinese Academy of Sciences (ITPCAS).

• Omtyckt sommarkurs om klimatförändringar

[2017-07-11] - Vi är så glada att den här kursen har ett så stort intresse, säger universitetslektorerna Torbjörn Gustavsson och Jörgen Bogren vid institutionen för geovetenskaper som håller i den populära sommarkursen Klimatförändringar/människa/samhälle.

• Världens största mangroveskog hotas av fördämning

[2017-06-29] Det största hotet mot den biologiska mångfalden i världens största mangroveregnskog är en ökad salthalt i vattnet. Även en ökande frekvens av svåra cykloner hotar regnskogen. Det visar en ny studie av forskare vid Göteborgs universitet.

• Klimatförändringar ger de högsta temperaturerna i Stilla havet på 800 år

[2017-06-19] El Niño är ett regelbundet återkommande väderfenomen i tropiska Stilla havet som har stor påverkan på klimatet, både regionalt och globalt. Ny forskning visar att havstemperaturen i området under de senaste decennierna är den högsta på 800 år.

• Dyrbara droppar för säker framtid

[2017-05-30] 97 procent av världens brukbara färskvatten är lagrat som grundvatten. Trots det vet vi väldigt lite om grundvattnet och hur det till exempel påverkas av klimatförändringar. Det vill hydrogeologen Roland Barthel ändra på.