Vad kan träd berätta om klimatet i Asien?

Nyhet: 2016-05-27

Forskare rider tillbaka till boendet efter att ha tagit prover på enar som växer på berget  i Naryn, Kirgizistan, foto  Andrea Seim.

Träd bildar årsringar och tjockleken på dessa är beroende av väderförhållandena under tillväxtåret. Andrea Seim, forskare vid Göteborgs universitet, har undersökt hur trädringar kan användas för att undersöka klimatvariationer i Asien.

Den pågående klimatförändringen har lett till förändringar i regionala klimatförhållanden runt om i världen. En ökning av extremväder i Asien under senare tid, som torka eller översvämning, har fått allvarliga ekonomiska och humanitära konsekvenser.

Trädringar är levande klimatarkiv

I klimat med tydliga säsongsvariationer, utvecklar träd en trädring varje år. Variationer i årsringarnas tjocklek kan relateras till specifika väderförhållanden. Under blötare växtsäsonger med gynnsamma temperaturer, bildar träd som växer i torra områden bredare ringar, medan under torra år blir trädringarna smala.

I områden där nederbörden är ungefär lika stor som den potentiella avdunstningen (semiarida regioner), som Centralasien, har ökad temperatur och förändringar i vattentillgång under senare tid ökat trycket på samhällen och ekosystem. Genom att använda trädringar från över 1000 enar (juniperus sp), studerades effekten av regionala klimatvariationer i denna region. (Se bild 1 och 2.)

Studierna visade att minskad nederbörd och högre temperaturer under sommaren under de senaste årtiondena har orsakat minskad tillväxt hos en i bergsmiljöer.

− Detta resultat ger viktig information i strävan efter att bevara dessa viktiga ekosystem samt att förhindra potentiell skogsdöd i denna region med hög biologisk mångfald, säger Andrea Seim, forskare vid institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet.

Förändringar i atmosfäriska förhållanden i Asien

En annan viktig aspekt av avhandlingen var att testa en ny metod där man använder klimatinformationen i trädringarna för att studera lufttrycksmönster i Asien. I denna region har till exempel hög- och lågtryck stor betydelse för lokala väder- och klimatförhållanden.

− Vi visade att genom att använda trädringsdata från en stor region går det att återskapa dessa mönster tillbaka i tiden. Denna upptäckt gör det möjligt att utnyttja trädringar för att rekonstruera inte bara temperaturen eller torka i det förgångna, men även molnighet eller variationer i atmosfäriska trycksystem i tid och rum.

Avhandlingens titel: Spatiotemporal climate and atmospheric circulation variability in Asia inferred from tree rings
Handledare: Hans Linderholm

Kontakt:

Andrea Seim, institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet, 031-7862938, 076-2035735, andrea.seim@gvc.gu.se

Foto:

Bild 1: Forskare rider tillbaka till boendet efter att ha tagit prover på enar som växer på berget i Naryn, Kirgizistan, foto Andrea Seim.

Bild 2: Provtagning av enar på olika platser i Uzbekistan och Kirgizistan, Centralasien. Foto av Andrea Seim och Gulzar Omurova.

Bild 3: Porträtt av Andrea Seim. Foto av av Gulzar Omurova.

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

Sidansvarig: Robert Karlsson|Sidan uppdaterades: 2012-09-17