Till startsida
Webbkarta

Oceanografi vid Göteborgs universitet

Oceanografi, läran om havet, är ett brett vetenskapligt område med förgreningar inom fysik, biolog, kemi och geologi. Systeminriktad forskning har fått en ökande betydelse i takt med att insikten om att havet, och jorden, måste betraktas som sammanhängande system.

Observation och beskrivning av tillståndet i havet med avseende på salthalt, temperatur, syre, kol och näringsämnen samt strömförhållanden, främst i haven runt Sverige och Arktiska oceanen är viktiga delar av vår forskning. Men vi gör också experimentella och teoretiska studier av, exempelvis, interna vågor, turbulenta blandningsprocesser och horisontella spridningsprocesser samt processer som styr vertikal cirkulation, biologisk produktion och syrgasförhållanden i fjordar och andra havsbassänger.

Vår systeminriktade forskning har en egen specialitet, nämligen att utveckla och använda processbaserade matematiska modeller, vilket kräver god kunskap om de ingående processerna. Denna typ av modell är speciellt lämpad för analys och beskrivning av kopplade fysikaliska – biogeokemiska marina system med tillämpning på, exempelvis, havets roll i jordens klimatsystem eller miljöeffekter av utsläpp av växtnäring eller akvakultur i avgränsade havsområden.

Vad gör oceanografer? >>>

Ämnen och fenomen >>>

Utbildningsprogrammet i oceanografi >>>

 

 

Bild:

Monstervåg överrumplar sportfiskare i Sydafrika. Här gäller det att hoppa ner i vattnet innan man träffas av vågen. (Sportfiskarna på bilden klarade livhanken.)

Broschyr

Bli oceanograf

Kontaktinformation

Institutionen för geovetenskaper

Box 460, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A, 413 20 Göteborg

Telefon:
031-786 00 00

Fax:
031-786 19 86

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?