Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studera geovetenskap hos oss!

Inom geovetenskap och geografi studeras jorden - både landmassorna, haven och atmosfären, samt hur människan använder jordens resurser och vilka konsekvenser det får. Det är kunskaper som är efteraktade i dagens samhälle.

Behovet av geovetare ökar i samhället. Kunskaper behövs om luft, mark och vatten, både för att kunna utvinna råvaror och för att öka förståelsen för miljö och klimatförändringar som påverkar både naturen och samhället. Som geovetare eller geograf kan du studera allt ifrån hur man bygger hållbara städer, till hur ökade utsläpp av olika slag påverkar atmosfären, eller vilka faktorer som kan skapa risk för skred.

Program eller fristående kurser?

Institutionen för geovetenskaper erbjuder ett antal färdiga utbildningsprogram men även ett stort antal fristående kurser vilket ger dig möjligheten att själv utforma din utbildning.

Flera av utbildningarna är tvärvetenskapliga och ges i samarbete med andra institutioner vid naturvetenskapliga fakulteten.

Läs mer om våra program
Läs mer om våra fristående kurser

Ladda ner informationsmaterial

Till flera av våra program har vi sammanställt broschyrer med information som du kan hämta som pdf-filer. Här kan du hämta dem.

Har du frågor om våra utbildningar?

Du är alltid välkommen att kontakta vår studievägledare Andreas Andjelic: 031-786 2819 | andreas.andjelic@gu.se.

Geovetare - ett framtidsyrke

Geovetare och geografer kan arbeta inom både statliga myndigheter och verk, på landsting och kommuner, eller inom det privata näringslivet. Antalet jobb på arbetsmarknaden är i balans i förhållande till hur många studenter som utexamineras, enligt SACO. Läs mer på SACO:s hemsida.

Efterfrågan på geovetare kan även komma att öka i framtiden, beroende på ett ökat fokus på klimat- och miljöproblem och en ökad efterfrågan på metaller och andra naturtillgångar. Berg- och markvärme har blivit konkurrenskraftiga alternativ i och med klimatomställningen och ökade energipriser. Kompetens behövs också när det gäller att bedöma risken för skred, översvämningar och spridning av föroreningar. Läs mer om arbetsmarknaden för geovetare.

Följ våra forskare i vår blogg

 

Sidansvarig: Robert Karlsson|Sidan uppdaterades: 2016-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?