• Deliang Chen kommenterar Tysklands beslut om att fasa ut kolkraften

[2020-07-14] I början av juli tog Tyskland beslutet att stänga landets sista kolkraftverk 2038. Deliang Chen, från institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet, kommenterar beslutet i Sveriges Television.

• Palsmyrar i norra Sverige försvinner i allt snabbare takt

[2020-06-11] Klimatet i Subarktis förändras till följd av den globala uppvärmningen. Enligt en ny studie från Göteborgs universitet leder uppvärmningen till att permafrosten i stora våtmarksområden, så kallade palsmyrar, tinar. Följderna blir att utsläppen av växthusgasen metan ökar och att livsmiljöer för växter, djur och människor förändras.

• SMHI och Göteborgs universitet studerar hur vinden varierar i Sverige

[2020-05-25] SMHI och Göteborgs universitet ska tillsammans öka kunskapen om hur vindar i Sverige har varierat och vad det beror på. Kunskapen är värdefull för flera samhällssektorer på vägen mot ett hållbart samhälle och kan också bidra till ökad förståelse för hur vindar kan komma att variera i framtida klimat i Sverige.

• Tropiska cykloner ökar i framtiden

[2020-04-29] Tropiska cykloner är en av de naturkatastrofer som orsakar störst skada. Nya studier av en forskargrupp vid Göteborgs universitet, tillsammans med forskare från USA, förutspår att antalet cykloner, i området kring Mekongfloden i Sydostasien, kommer att öka.

• Åsa Kasimir och Daniel Allbrand om torvmossar i Ekot special

[2020-04-14] I ett inslag på Sveriges radio berättar Åsa Kasimir och Daniel Allbrand om hur torvmossar släpper ifrån sig växthusgaser och hur de utsläppen kan minska.