• Studenter ska undersöka lokala effekter av covid-19

[2020-03-25] Vårens fallstudiekurs i hållbar utveckling har i år fått ett nytt fokus. Studenterna ska nämligen studera vilka lokala och regionala effekter myndigheternas strategier för att minska spridning av covid-19 får, med fokus på hållbar utveckling. - Det här är ett 'real-time' problembaserat projekt, och det ska bli väldigt intressant att se vad de kommer fram till, säger ekosystemforskaren Louise C. Andresen, som är en av lärarna på kursen.

• Antarktis isväggar är klimatvakter inför framtiden

[2020-02-27] Antarktis inlandsis innehåller vattenmängder som kan höja vattenståndet globalt med flera meter. En ny studie, som publiceras i tidskriften Nature, visar att glaciärers isväggar har stor betydelse för klimatet genom att förhindra havsuppvärmning och avsmältning av glaciäris.

• Pedagogiskt pris till Sofia Thorsson

[2020-02-26] Årets pedagogiska pris, som delas ut av naturvetenskapliga sektionen vid Göta studentkår, gick till Sofia Thorsson, professor i naturgeografi.

• Stormarna en förklaring till stora regnmängder

[2020-02-25] SMHI varnar för höga vattenflöden i flera län och vattennivåerna fortsätter att stiga i vattendrag i Halland och Blekinge. I Nissan och Lagan är vattenflödena på en nivå som dyker upp i snitt vart femtionde år.

• Våra energisystem påverkas av klimat med ökat extremväder

[2020-02-19] Klimatförändringar med tilltagande stormar och värmeböljor, får också följder för vår energiförsörjning. Ett internationellt forskarlag har nu tagit fram en ny metod för att beräkna hur extremväder inverkar på energisystemen.

• Bilden av Lödöse gamla kloster växer fram

[2020-02-07] Vad finns under jorden där Lödöse gamla kloster en gång stod? Hur såg det ut i mitten av 1200-talet när Lödöse dominikanerorden tog över en gammal övergiven kyrka och byggde om den till kloster? Det undersöker nu en student och personal från institutionen för geovetenskaper och institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet tillsammans med teknikkonsultbolaget COWI.

• Geo-forskare pratar om varma städer i Vetenskapsradion

[2020-02-06] Fredrik Lindberg och Deliang Chen medverkar i Vetenskapsradions program Klotet och pratar om hur temperaturen i städer påverkas av elektriska maskiner och lampor.

• Maskiner och lampor påverkar klimatet

[2020-01-24] Att människan har förändrat klimatet med temperaturökning som följd genom ökade utsläpp av växthusgaser är väl känt. Men också användning av lampor och maskiner bidrar till att det blir varmare eftersom energi släpps ut direkt i atmosfären. Nu har en studie kartlagt detta energiutsläpp.

• Forskare presenterar ny metod för att datera jordbävningar och sprickbildning

[2020-01-23] En internationell studie presenterar en ny teknik för att datera rörelser i sprickor i berggrunden. Studien visar att det är möjligt att spåra jordbävningshistorik i berggrunden över årmiljarder vilket är viktigt för att förstå plattektonisk utveckling och förutse seismisk aktivitet.

• Två GU-forskare om klimatmötet

[2019-12-19] Inga konkreta åtgärder för att nå målen i Parisavtalet. Så kan förhandlingarna under FN:s klimatmöte COP25 i Madrid summeras. Två forskare vid Göteborgs universitet kommenterar utfallet.