Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Jättelik forskningsexpedition på väg till Arktis

  [2019-09-17] Den största arktiska forskningsexpeditionen hittills lämnar snart Tromsö. Expeditionens fartyg ska frysa fast och driva med ett isflak förbi Nordpolen och vidare mot Svalbard och Grönland. Forskare från sjutton länder deltar, däribland tre forskare från Göteborgs universitet.

 • Miljöförstöringen i Kina börjar minska

  [2019-08-30] Under decennier har miljöförstöringen i Kina ökat i takt med den ekonomiska tillväxten. Men den kopplingen har brutits de senaste åren enligt en ny internationell forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.

 • Långvarig hetta drabbar barn på förskolor

  [2019-06-19] Värmeböljan sommaren 2018 förde inte bara med sig skogsbränder utan innebar också problem för gamla och unga. Nu visar nya studier från Göteborgs universitet att hetta begränsar förskolebarns utelekar eftersom många gårdar inte kan ge tillräckligt med skugga.

 • Martina är snart färdig naturgeograf

  [2019-03-28] Martina Frid är 32 år och läser mastersprogrammet i geovetenskap med inriktning naturgeografi och klimatologi. Valet av utbildning kom från hennes naturintresse. Inom klimatologi lär man sig om hur klimatet fungerar, hur det har varit och hur det kan komma att bli. Efter examen vill hon arbeta med något som ger nytta för andra.

 • Svt Nyheter rapporterar om ny forskning om utsläpp från utdikade våtmarker

  [2019-03-13] Utdikade våtmarker släpper ut nästan lika mycket växthusgaser som hela vägtrafiken, enligt en studie från Göteborgs universitet. Åsa Kasimir, forskare på institutionen för geovetenskaper ligger bakom studien och hon citeras i nyheten.

 • Inslag i Vetenskapsradion - Koldioxid ger mest gräs när våren är våt

  [2019-02-13] Vetenskapsradion på Sveriges Radio hade i veckan ett inslag om hur växtlighet påverkas av koldioxid. I inslaget citeras Louise C. Andresen, forskare på institutionen för geovetenskaper.

 • Regn har stor betydelse för hur koldioxid påverkar gräsmarker

  [2019-02-11] Växtligheten på gräsmarker ökar i mindre grad av förhöjd koldioxidhalt än vad nuvarande klimatmodeller förutsätter. Gräsmarker, med våt vårsäsong, ökar sin växtlighet mest. Det visar en ny studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Plants.

 • Forskare får medel från Rymdstyrelsen

  [2019-01-18] Två forskningsprojekt vid institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet har fått medel från Rymdstyrelsen. Projekten handlar om forskning kring havsis och om hur klimatförändringarna påverkar regionen runt den tibetanska högplatån.

 • Vintergröna ris breder ut sig i fjällvärlden

  [2019-01-16] Vintergröna ris, som lingon och kråkbär, ökar i omfattning på tundran i arktiska miljöer. Riset har på många platser fördubblat sin utbredning, visar ny forskning.

 • Årets julkalender om Globala målen

  [2018-12-07] Följ "SDG Christmas Calender 2018" på webben och öppna 17 luckor för en hållbar framtid! Varje dag, från första till sjuttonde december, presenterar Göteborgs centrum för hållbar utveckling ett av de globala målen för hållbar utveckling. Möt forskare på Chalmers och Göteborgs universitet som i korta filmer berättar om varför målet är viktigt och hur det hänger ihop med andra mål.

Fler nyheter

Kontaktinformation

Institutionen för geovetenskaper

Box 460, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A, 413 20 Göteborg

Telefon:
031-786 00 00

Fax:
031-786 19 86

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2014-10-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?