"Jag känner mig mycket hedrad"

Nyhet: 2016-10-19

Fyra frågor till professor Deliang Chen, institutionen för geovetenskaper, som har utsetts till ordförande i nomineringskommittén av Stockholm Water Prize av Kungliga Vetenskapsakademiens styrelse.

Hur ser du på uppdraget?
- Jag känner mig naturligtvis mycket hedrad att ha fått det oerhört stora förtroendet och ansvaret. Samtidigt ser jag möjligheten att bli inspirerad av att vara med i den här insatsen som rör en så viktig global fråga. 9 av 17 av FN:s hållbarhetsmål har starka kopplingar med vatten och Göteborgs universitet har en stor ambition att bidra till utvecklingen. Jag är glad över att jag har fått privilegiet att lämna mitt bidrag.

Vad kommer arbetet som ordförande att bestå i?
- Nomineringskommitténs arbetsuppgift är att granska alla nomineringar och komma fram till förslag på pristagaren som ska lämnas till Kungliga Vetenskapsakademien för beslut. Mitt jobb är att organisera och leda det arbetet.

Vad skulle du vilja framhålla med Stockholm Water Prize?
- Vattenfrågan är en global utmaning som kräver innovativa idéer, nya kunskaper, holistiskt tänkande och praktiska lösningar. Det gäller att hitta de som har betytt mest för vattenfrågan i världen.

Är det något i övrigt som du vill framföra kring utnämningen?
- Nomineringskommittén består av oerhört kompetenta personer från olika delar av världen. Det ska bli väldigt roligt och spännande att få jobba ihop med dem!

Om Stockholm Water Prize
Stockholm Water Prize är ett internationellt vattenmiljöpris som delas ut till en forskare eller organisation som har lämnat ett väsentligt bidrag till bevarandet av världens vattenresurser. En internationell nomineringskommitté utsedd av Kungliga Vetenskapsakademien överser prisnomineringarna.

Deliang Chen
professor vid institutionen för geovetenskaper
031-786 4813, deliang@gvc.gu.se

AV: Robert Karlsson. Foto: Malin Arnesson.

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2012-09-17