Ämnets dag: Geografi

Nyhet: 2018-11-01

Geografilärare från olika grund- och gymnasieskolor var på fortbildning en hel dag den 30 oktober, som inleddes och avslutades på Geovetarcentrum. Upplägget för dagen bestod av välkomstinformation med fika, föreläsning och exkursioner.

Ämnets dag är ett tillfälle där verksamma lärare i grund- och gymnasieskolan erbjuds ämnesfördjupande fortbildning hos institutioner vid Göteborgs universitet. Eftersom ämneslärarutbildningen i geografi ges vid Institutionen för geovetenskaper så anordnades fortbildningen på Geovetarcentrum.

Dagen inleddes med fika och ett välkomnande av de deltagande lärarna. Jakob Heyman, ansvarig för ämneslärarutbildningen på institutionen och Sven Olsson, didaktiker och VFU-kurslärare, gav samtidigt en kortare presentation. Därefter gav Kristina Nilsson Lindström från Avdelningen för kulturgeografi vid Institutionen för ekonomi och samhälle, ett föredrag om Kulturgeografiska perspektiv på turism.

Kristina Nilsson Lindström om rumsuppfattning

Geografi, turism och hållbarhet

Under Kristinas föredrag lyftes bland annat hur satsningar inom turism saknar tillräckligt med bärkraft. Att marknadsföring av nya destinationer ofta förbigår helhetsplaneringen inför en ökad turism. Inom turismen är upplevelsen av tid och rum ofrånkomlig och betecknas av Kristina som förloppslandskap. I länder eller på platser som är beroende av turismen infinner sig även motsättningar i hur det gemensamma rummet utnyttjas enligt Kristina. Satsningar på ökad eller bibehållen turism bör involvera lokalbefolkningen i en större utsträckning framöver. Kristina gav det centralt belägna evenemangsstråket i Göteborg som ett exempel på rumsuppfattning. När tillgänglighet ställs mot hur platser disponeras och hur avstånd sätts i relation till tiden som förfogas.

Hållbarhetsfrågor inom turism blir också viktigt när tids- och rumsuppfattningar avspeglas i hur vi reser. Det engagerade geografilärarna till att diskutera betydelsen av att, i sin roll, kunna förmedla en objektiv bild av hur, vart och varför någon reser till olika platser. Kristina påpekade att inom FNs 17 globala hållbarhetsmål nämns turism i enbart två och anser att turismnäringen kan placeras inom i stort sett alla hållbarhetsmål.

Exkursioner

Efter lunch ägnades resterande tid till exkursioner under ledning av Per Wedel. Per tog med deltagarna till olika platser runtom i Göteborg. Delsjön var en av platserna som geografilärarna besökte och fick mer kännedom om.

Per Wedel exkursionsledarePer Wedel visar en plats på en karta

Länkar för mer information