Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Forskare: Den globala vindhastigheten har minskat sedan 1960

Nyhet: 2017-10-06

Vindhastigheter runt om i världen verkar minska i ett fenomen som på engelska kallas "stilling" och forskare hoppas kunna ta reda på varför.
- Minskande vindhastigheter kan bland annat påverka spridningen av föroreningar i storstäder och därmed påverka människors hälsa, säger Cesar Azorin-Molina, forskare vid institutionen för geovetenskaper i en intervju i tidningen Horizon.

Det är troligen få människor som faktiskt har märkt det, men världens vindar blir allt långsammare. Den genomsnittliga vindhastigheten vid markytan har minskat med 0,5 kilometer per timme varje årtionde enligt data som började samlas in på 1960-talet.
Fenomnenet är känt som "stilling", och kan vara en en viktig pusselbit i klimatförändringspusslet och ett allvarligt hot mot våra samhällen.

Forskaren Cesar Azorin-Molina vid institutionen för geovetenskaper är forskningsledare i det EU-finansierade projektet "STILLING". I en intervju med EU:s forskningsmagasin Horizon trycker han på vikten av att förstå varför "stilling" uppstår. En långsammare vindhastighet kan få stora konsekvenser för mänskligheten, menar han.

- Det kan påverka jordbruket, och det kan också få inverkan på den långsiktiga elproduktionen, säger han till Horizon.

Läs hela artikeln (texten är på engelska)

Läs mer om projektet STILLING (texten är på engelska)

AV:

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2012-09-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?