Forskare inom geovetenskaper porträtterade i senaste Science Faculty Magazine

Nyhet: 2018-05-23

Några av våra forskare har porträtterats i det senaste numret av Science Faculty Magazine. Porträtten visar bredden av den forskning som bedrivs vid Institutionen för geovetenskaper. Hur våra forskare reser jorden runt, till områden som för många kanske upplevs som otillgängliga eller ogästvänliga, för att genomföra olika typer av forskningsprojekt.

Mats Björkman och hans team beger sig regelbundet upp till de norra delarna av Sverige, i området kring Abisko, för att samla in information om permafrost. I intervjun förklarar Mats vad permafrost är samt vad de undersöker när permafrosten försvinner. Klicka på länken nedan för att läsa intervjun med Mats, där finns även en film om deras arbete uppe i de nordligaste delarna av Sverige.

Från snö och is till jord och växter

Hans Linderholm berättar om ett unikt och långgående forskningsprojekt som pågår i Östafrika, ett projekt som han blev en del av för åtta år sedan. Forskningsgruppen som Hans ingår i består av ekologer, fysiologer och klimatologer som bedriver forskning om vilken inverkan sjögräs har på klimatet. Klicka på länken nedanför för att läsa intervjun med Hans och hur de har vänt på frågeställningen gentemot tidigare forskning, som har fokuserat på vad som händer med sjögräset då klimatet förändras.

Vad händer med klimatet om havets skogar försvinner?

Johanna Elam har tidigare varit student vid Institutionen för geovetenskaper, men titulerarar sig som Oceanograf och tvärvetenskaplig doktorand. Det tvärvetenskapliga forskningsprojektet som hon ingår i, är en fortsättning på den förundersökning som hennes handledare Charlotte Björdal genomfört på uppdrag av Västlänken. Klicka på länken nedanför för att läsa hur Johanna och hennes kollegor undersöker hur träpålarna i Göteborgs lergrund påverkas när omgivningarna förändras.

Med nyfikenhet som drivkraft

Anna Wåhlin är professor i oceanografi, som tidigare samarbetat med Institutionen för geovetenskaper, berättar i en artikel om hur polarforskning har förändrats under de senaste 100 åren. Från att de första expeditionerna innebar en fara för liv och död så har nya redskap hjälpt forskningen och forskarna framåt i dessa extrema miljöer. Klicka på länken nedan, för att läsa hur nya redskap har förbättrat situationen för dagens polarforskare.

Nya redskap revolutionerar polarforskningen