Geovetenskaper på Vetenskapsfestivalen!

Nyhet: 2018-04-26

I början av förra veckan besöktes institutionen av en sjundeklass från Kungsbacka. Imorgon 27 april är sista dagen för Vetenskapsfestivalen i år. Här är en summering av Institutionen för geovetenskapers medverkan på festivalens Öppna program.

Fredagen den 20 april bredde framförallt ICOS Sweden ut sig på sin plats i Nordstan. Men även under Vetenskapsrouletten samma eftermiddag, befann sig i tre av Lisebergshjulets gondoler Rodney Stevens, Andreas Johnsson och Sassa Chen, som är forskare från institutionen.

Vetenskapsrouletten

LisebergshjuletDet var ingen massiv tillströmning av besökare till aktiviteten Vetenskapsrouletten i Lisebergshjulet på fredagseftermiddagen. Men de tre forskarna från vår institution upplevde aktiviteten som ett fint, avslappnat och speciellt forum för att presentera sin forskning. De fick möjligheten att möta personer i alla åldrar, från grundskola till pensionärer, men även besökare från andra länder.

Göteborgs geologi och stadens utveckling, med inslag av havsnivåer

-Jag hade äran att ta emot 6 personer uppdelat i två grupper. De var alla väldigt engagerade och ställde en mängd frågor. Så jag tycker att det var en bra plattform för att hålla ett mindre föredrag om Göteborgs geologi och stadens utveckling. En rolig återkommande poäng som passade perfekt för Lisebergshjulet, var att visa havsnivåns förändring, berättar Rodney Stevens.

Trädens hemligheter

Sassa Chen berättade för de 8 besökarna hon träffade, hur årsringarna avslöjar trädens hemligheter. Inom dendrokronologi, som har stark koppling till klimatfrågor, går det att spåra information som vulkanutbrott, perioder av torka och ger oss möjligheten att studera klimatförhållanden miljontals år bakåt i tiden.

Sassa Chens material för Vetenskapsrouletten och trädens hemligheter, trädringarna.

-För mig var det här ett nytt och givande, men samtidigt ett härligt sätt att presentera mitt ämne för små grupper med olika typer av förkunskap. De flesta var såklart mycket intresserade. Några av besökarna hade, till min förvåning, uppmärksammat en del av de senaste nyheterna inom ämnet, som exempelvis: Nazi legacy found in Norwegian trees*. Speciellt roligt var att visa proven för "året utan sommar," vilket ledde till en intensiv diskussion med en av barnfamiljerna, förklarar Sassa. Som hon upplevde det, var att både föräldrar och barn uppskattade att få en inblick i vetenskapens värld.

Vatten på Mars?

Andreas Johnsson kunde berätta om vattnets historia på planeten Mars och hur media rapporterat om dessa fynd för totalt tolv stycken besökare. Hans mål var att bena ut oklarheter kring detta och att förklara hur rapporteringen berör vatten vid olika tillfällen i Mars geologiska historia.

-En pojke hade minst sagt poetiska beskrivningar kring de landskapsbilder från Mars som jag visade. Han såg mycket mer än vad vi andra såg. Besökarna är ofta väldigt engagerade och det skapar såklart spännande samtalsmiljö. Eftersom de ofta tar oväntade vändningar och vart de leder är väldigt spännande, som vid ett tillfälle blev det mycket fokus på Venus och hur människor påverkas av längre vistelser i rymden, förklarar Andreas.

Mätningen: Från datapunkt till klimatförståelse i Nordstan

Besökare blåser på fluxmätarenDatorskärmen visar direkt en skiftning av mängden koldioxid

I Nordstan var det desto mer genomströmning av människor, varav somliga tog sig tid att stanna till vid workshoparenan. På fredagen kunde ICOS Sweden breda ut sig ganska rejält, så att en del av deras monter var riktad mot gågatan. Det fick en del att stanna till. Men även den del av montern som bestod av de olika mätinstrument som forskare använder ute i fält för att samla in information fångade under fredagen upp ett flertal intresserade.

När hinkarna lyfts upp visar skärmen hur värdena sjunker.-Det har gEtt mätinstrument som simulerar hur kolvärden beroende på vilket underlag som finnsått lite i vågor under dagen, förklarar Per Weslien, en av de som från institutionen ingår i det internationella forskningsnätverket ICOS. Besökarna har såklart bestått av såväl ”klimatförnekare”, som människor med ett genuint intresse för klimatfrågor. Det är väldigt enkla varianter av mätinstrument vi har visat upp, för att simulera hur och vilka mätvärden som kan genereras för att öka förståelsen av klimatet. Exempelvis kunde besökarna blåsa på fluxmätaren som direkt gav utslag på ökad koldioxid.

Leif Klemedtsson demonstrerar hur Fluxmäaren fungerar för en besökare under lördagen.Under lördagen var det ett annat tempo på de som befann sig i Nordstan. Dessvärre hade ICOS hälften så stor yta att förfoga över den här dagen. Under lördagen så hittade folk ändå till montern och ville lära sig mer om hur mätningar sker i förhållande till att förstå klimatet och hur det förändras. Tillsammans med två forskare från Lunds universitet demonstrerade de och informerade om hur ICOS använder fältstationer som Abisko och Skogaryd för att kontinuerligt samla in mätvärden som sedan delas internationellt med forskare inom ICOS med samma ämnesområden.

För skolor och företag som vill lära sig mer om geovetenskaper

Är din klass, skola, förening eller ditt företag intresserade av att besöka oss på Institutionen för geovetenskaper, eller vill ni att någon expert inom sitt ämnesområde av geovetenskaper besöker er för liknande aktiviteter?
Kontakta vår kommunikatör Henrik Thelin på henrik.thelin@gu.se eller på telefon 031-786 9367

Foto: Sassa Chen, Henrik Thelin