Grönska ger motvikt till allt varmare stadsklimat

Nyhet: 2015-11-30

Träd ger skugga och påverkar människors hälsa och välbefinnande.

Städerna står inför växande problem med värmeböljor och extremväder. Mer grönska kan ge ett bättre och mera hälsosamt klimat i staden. Det gäller även för städer längre norrut i Europa, som till exempel Göteborg. Det visar en ny forskningsavhandling från Göteborgs universitet.

Ett av de mest effektiva sätten att kyla ner klimatet i städerna är att öka växtligheten.

Grönska har inflytande på stadsmiljön

I nya studier har doktoranden Janina Konarska och hennes kollegor undersökt hur olika träd påverkar stadsklimatet. De har bland annat tittat på hur träd i gatumiljö och i parker påverkar det lokala klimatet. Forskarna har också jämfört olika trädslag, både med avseende på förmågan att kunna ge skugga och hur effektivt träden ger ifrån sig vatten genom avdunstning och transpiration.

− Stadsträd kan skilja sig avsevärt i transpiration, men de flesta träd ger skugga och påverkar människors hälsa och välbefinnande, säger Janina Konarska vid institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet.

Men träden minskar inte bara solstrålningen under sommaren utan även på vintern. Till trädens skugga når då bara hälften av strålningen. Därför bör både urvalet av trädslag och platser övervägas i stadsplaneringen.

− Träd och parker ger en kylande effekt under alla årstider, men de största hälsofördelarna är under varma sommardagar, säger Janina Konarska vid institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet.

Odlingsförhållanden påverkar träden

Hennes studier visar också betydelsen av de odlingsförhållande som finns lokalt för att träden ska kunna kyla ner mikroklimatet.

− De områden i staden där den kylande effekten av träd skulle behövas mest, till exempel där det finns mycket asfalt och lite grönska, är också de områden där träd utsätts för de flesta allvarliga stressfaktorerna, säger Janina Konarska.

För gatuträd som omges av en liten asfalterad yta finns dåliga möjligheter för regnvatten att tränga ner i marken och det skapar en stressig miljö för träden. Studien visar likaså att när träd omges av gräs, i stället för hårda ytor som sten eller asfalt, kan stadsträden utveckla tätare kronor och ge mer skugga och förbättra mikroklimatet i staden och därmed också människors hälsa.

− Att ge stadsträd goda odlingsförhållanden kan förbättra trädens hälsa och kylprestanda, särskilt i ett framtida varmare klimat, säger Janina Konarska.

Ökande extremväder, som till exempel värmeböljor, innebär sociala, ekonomiska och miljömässiga svårigheter.

Avhandlingens namn: Climate regulation provided by urban greening – examples from a high latitude city

Länk till avhandlingen>>

Handledare: Sofia Thorsson, Fredrik Lindberg, David Rayner

Kontakt:
Janina Konarska, institutionen för geovetenskaper , Göteborgs universitet
janina.konarska@gvc.gu.se

Fredrik Lindberg, institutionen för geovetenskaper , Göteborgs universitet
fredrikl@gvc.gu.se, 0 31-786 26 06

Foto:
Janina Konarska och Fredrik Lindberg

Artikeln publicerades först på: science.gu.se