Otto Nordenskjöld uppmärksammades av Vetenskapsradions veckomagasin

Nyhet: 2018-11-19

Otto NordenskjöldGeologen, geografen och polarforskaren Otto Nordenskjöld (1989-1928) uppmärksammades i Vetenskapsradions veckomagasin. Lyssna på inslaget i Vetenskapsradions veckomagasin som sändes 9 november, 26 minuter in i programmet.

Lyssna på inslaget direkt:

I inslaget hörs Sofia Thorsson, professor vid Institutionen för geovetenskaper, inititivtagare till evenemanget som arrangerades den 8 november på Geovetarcentrum med föredrag och bildvisning om Otto Nordenskjöld. Nordenskjöld blev 1905 den förste innehavaren av August Röhss professur vid Göteborgs universitet och han är en betydelsefull person för institutionens historia och för den forskning som bedrivs idag.

Fann bilder som få haft möjlighet att beskåda

Initiatvivet uppstod efter att Sofia Thorsson letat efter material om Nordenskjöld till en föreläsning. Samtidigt blev hon förvånad över att så lite information om hans forskning fanns tillgängligt på institutionen. När hon sökte vidare efter materialet fann hon att Göteborgs universitetsbibliotek ansvarar för ett omfattande forsknings- och bildarkiv, framförallt från Nordenskjölds polarforskning, men även från andra expeditioner. Bland materialet finns ett stort antal bilder som få personer tidigare haft möjligheten att betrakta. Därmed bjöds andra forskare och intresserade in till evenmanget för att få ta del av materialet den 8 november på Geovetarcentrum.

Mer om Otto Nordenskjöld: