Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Volvos miljöpris till forskare för skydd av Amazonas

Nyhet: 2016-11-24

Volvos miljöpris 2016 går till professor Carlos Nobre.

Volvos miljöpris 2016 går till den brasilianske forskaren Carlos Nobre. Han får priset för sina banbrytande insatser för att skydda Amazonas, ett av jordens viktigaste ekosystem. Den 28 november håller han som pristagare sin föreläsning på Geovetarcentrum vid Göteborgs universitet.

Professor Carlos Nobre är en av världens ledande miljöforskare och har spelat en framträdande roll under flera decennier i forskning om Amazonas regnskog.

Deliang Chen, August Röhss professur vid institutionen för geovetenskaper på Göteborgs universitet, sitter som medlem i den vetenskapliga kommittén som värderar kandidaterna.

−Volvos miljöpris är det mest prestigefulla miljöpris som finns i världen och inte mindre än tre nobelpristagare har fått det sedan starten, två av dem, Muhammad Yunus och Paul Crutzen, fick Nobelpriset efter de hade fått Volvos miljöpris, säger professor Deliang Chen.

Mångsidig pristagare

Årets pristagare Carlos Nobre startade och genomförde storskaliga biosfär- och atmosfärexperiment i Amazonas, och han såg till att sydamerikanska forskare hade en central roll i forskningsprojektet. I sin egen forskning har Carlos Nobre undersökt möjliga så kallade ”tipping points” för regnskogen i samband med klimatförändringar och markröjning.

− Pristagaren är inte enbart en skicklig forskare utan har också lett många stora forskningsprogram. Han är likaså utbildare, organisatör och sedan 2011 har han också ansvar för budgeten för forskning och högre utbildning inom teknik och vetenskap i Brasilien, säger professor Deliang Chen.

Har haft betydelse för klimatforskningen

Carlos Nobre har varit ordförande för flera vetenskapliga styrelser och kommissioner. Han var ordförande i internationella IGBP (The International Geosphere-Biosphere Programme) från 2006 till 2012. IGBP står tillsammans med WCRP (The World Climate Research Programme), bakom FN:s klimatpanel IPCC. Dessa program leds och finansieras av International Council for Science (ICSU).

Under 2012 samordnade Carlos Nobre vetenskaplig vägledning för FN: s Rio + 20-toppmöte och ett år senare utsågs han av FN: s generalsekreterare Ban Ki-moon till Scientific Advisory Board.

Volvos miljöpris är ett årligt miljöpris som delas ut till personer som gjort framstående vetenskapliga upptäckter eller uppfinningar inom miljö‐ och hållbarhetsområdet. Priset har finansierats av Volvo, men har sedan starten 1990, delats ut av en oberoende stiftelse, som inrättades 1988. Priset består av ett diplom, en skulptur i glas och en prissumma på 1,5 miljon svenska kronor.

Pristagaren Carlos Nobre föreläser måndagen den 28 november (kl 10-12) i Stora Hörsalen på Geovetarcentrum. Prisutdelningsceremonien är i Stockholm den 30 november.

Läs mer>>
 

Kontakt

Deliang Chen, professor vid institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet
deliang@gvc.gu.se, 031-786 4813

Foton

Porträtt av Carlos Nobre (foto:Volvo environment-prize)
Porträtt av Deliang Chen (foto: GU)
Foto taget innan Carlos Nobres seminarium. Från vänster: Niklas Gustafsson (Chief Sustainability Officer Volvo Group), pristagen Carlos Nobre, Stefan Bengsson (rektor för Chalmers) och Deliang Chen. (Foto: Göteborgs universitet)

AV:

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2012-09-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?