Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Geofysik

Detta är ett brett ämnes område och nedan redovisas tre av huvudområderna där det bedrivs forskning vid geovetarcentrum i Göteborg.

Studier av aktiva vulkaner och därigenom ökad förståelse av hur de magmatiska systemen fungerar är viktigt för forskningen och för att kunna förutse vulkanutbrott. Vulkanutbrott (Bild 1) kan få långtgående konsekvenser för folk i dess direkta närhet (pyroklastiskaflöden, aska, lava etc), och även en regional (ibland global) spridning av aska, så som problem för flygtrafiken.

Undersöker risk för skred

Glacialaleror som har avsatts i saltvatten innehåller högre halter av salt i porerna än de icke marina dito. När dessa marint avsatta leror lyfts upp genom landhöjning över havsnivån och där de genomsätts av ett sött grundvatten medför att saltet lakas ut. Denna urlakade lera kan mista hela sin hållfasthet och ”flyta”, detta orsakar skred. Grunda geofysiska metoder lämpar sig väl för att undersöka om det finns en risk att lerorna är urlakade och om det finns en överhängande skredrisk. Längs västkusten finns det åtskilliga platser med en hög skred potential. Identifiering av dessa och en ökad förståelse av de geologiska och hydrologiska processerna är en aktiv gren av den tillämpade forskningen som bedrivs.

Pågående mätningar

Att studera nedslags strukturer innefattar alla discipliner i geofysik, geologi och geokemi, då man endast genom en samtolkning kan ge en mera komplett bild av strukturen och de processer som är involverade. Geofysik ger information om grunda och djupa strukturer (0-2 km), och nu pågår mätningar av variationer i tyngdkraft-fältet, magnetfältet och djup seismisk reflektions profiler i två av Sveriges bäst kända nedslagsstrukturer Lockne (20 km S Östersund) och Siljan. Dessa undersökningar ingår i en förstudie av dessa, där resultaten kommer att ingå i en framtida ansökan inom det svenska djupborrnings programmet (www.sddp.se).

För ytterligare information kontakta Erik Sturkell.
 

Foto:

Vulkanutbrottet av Eyjafjallajökull under våren 2010, fotograferat den 21 april. Detta utbrott genererade ett askmoln som stoppade fler än 100 000 avgångar och strandsatte cirka 7 miljoner personer.

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2012-06-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gvc.gu.se/forskning/geologi/geofysik/
Utskriftsdatum: 2020-08-05