Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mineralgeokemi

Vi driver det bäst utrustade laboratoriet för mineralanalyser i Sverige, med ett avancerat svepelektronmikroskop (SEM) utrustat med röntgendetektorer och en induktions genererad plasma-masspektrometer (ICP-MS) med laser provtagnings utrustning

Vi kan göra högkvalitativa analyser från 100% ( t ex. rent guld) ner mot miljarddelar (t ex lanthanum i granat). Instrumenten används både inom utbildning och forskning och vi tar emot många besökande forskare som deltagare i forskningskurse och som användare av våra instrument.


Foto: Vårt Hitatchi svepelektronmikroskop utrustat med röntgenspektrometrar.


 

De mineralkemiska analyserna användas för att bestämma mineralogin och förstå den miljö där mineralen har bildats. T ex har två nyblivna doktorer på institutionen; Henrik Drake och Björn Sandström undersökt mineral som bildats i sprickor i det berg som är avsett för slutförvaring av kärnbränsle i Sverige. Studierna var avsedda att undersöka vattens rörelse i berget under den geologiska historien, för att förstå vad som skulle kunna hända i framtiden, t ex när inlandsisen återigen täcker Sverige och vatten trycks ner i spricksystemen. De fann en stor mineralogisk variation och kunde etablera en tidsserie för geologiska händelser då de olika sprickmineralen bildades.


Foto: en svepelektron bild av sprickmineral visar deras karaktäristiska kristallstrukturer.


 

I ett projekt om lagrade mafiska intrusioner, utvecklade Johan Hogmalm och hans handledare, en ny modell som kan förklarar spårämnens beteende under kristallisationen av dessa stora magmatiska kroppar, som innehåller de största förekomsterna av platina, krom och nickel på jorden. Genom att analysera spårämnes sammansättningen hos enskilda mineral med laser ICP-MS, kunde de beräkna koncentrationen i magma från vilka mineralen bildades. Denna information användes som bevis att kristallisationen i magmakammare inte alltid sker under jämviktsförhållanden.

Geokemiska analyser av olika mineral som bildas samtidigt i kemisk jämvikt, kan användas i termodynamiska beräkningar för att bestämma kristallisationens temperatur och tryck. Cees-Jan de Hoog, en av våra tidigare post docs, publicerade nyligen tillsammans med andra en artikel (2009) som är en milstolpe inom forskningen om spårämneskemin i olivin, det viktigaste mineralet i jordens mantel. De etablerade flera nya termodynamiska metoder för att bestämma tryck och temperatur utifrån kemin hos olivin och flera andra mineral. Resultatet är viktigt i forskningen kring bildandet av diamantförande bergarter.

Mineralgeokemi

Forskare

Prof David Cornell
Dr Thomas Zack
Axel Sjöqvist

Forskningsingenjörer

Dr Johan Hogmalm


 

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2014-07-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?