Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Prekambrisk geologi

Sveriges berggrunds geologi består huvudsakligen av prekambriska bergarter som är äldre än 540 miljoner år (Ma). Ur dessa bergarter utvinns de flesta av våra mineralprodukter och Sverige har den största gruvindustrin i Europa.

Den kristalina berggrunden har genomgått ett antal bergkedje- bildande händelser då den har omkristalliserats pga av hög temperatur och tryck genom en process som kallas metamorfos. Vår forskning inom prekambrisk geologi fokuserar på jordskorpans ursprung och bildandet av dess mineral fyndigheter.

Processer över tusentals miljoner år

I Baltiska Skölden undersöker vi åldern och historien bakom olika kontinentalblock och geologiska terränger som har satts samman av plattektoniska processer över tusentals miljoner år.

Foto: Malmförekomster av koppar och guld återfinns i bergarter i den Namibiska öknen. Vårt projekt kring den paleoproteroziska utvecklignen av sydvästra Afrika syftar till att förstå bildandet av dessa bergarter.

Vår forskning bygger på analyser av kemi och mineralogi i prover tagna från berggrunden under fältarbeten i olika delar av världen . Med hjälp av denna information kan vi räkna ut bergets ålder och under vilka tryck och temperaturer som det har blivit utsatt för med syfte att förstå hur det har bildats och vad det har råkat utför efteråt. Berg har ett eget liv, men mycket långsammare än vårt eget, till exempel visade Hegardt et al., 2005 att bergarter som återfinns nära Viared (på vägen mellan Göteborg och Borås) har en mycket lång historia. De bildades som magmatiska bergarter för 1700 Ma och genomgick veckning och partiell uppsmältning under den Hallandiska orogenesen för 1420 Ma.

Senare upplevde bergarten den Sveconorvegiska orogenesen då den subducerades till ett djup större än 50km och om kristalliserade till en vacker röd-grön, granat–-pyroxen eklogit. Slutligen åkte bergarten upp till ytan för 974 Ma men på vägen upp var den nära att smälta och omvandlades nästan helt och hållet till en svart-vit amfibolit som innehåller mineralet silvermolybdenit.

Åldersbestämmer bergarter

I Södra Afrika mäter vi uran-bly innehållet i mineralet zirkon i bergarter och malmer för att bestämma åldern på dessa. Arbetet inriktas på områden där berggrundens historia inte är välkänd, t ex till de enorma bly-koppar-zink malmerna i Bushmanland som man tidigare trodde var 1600 Ma kemiska sediment som avsattes på en 2000 Ma granitisk bergart.

I en artikel av Cornell et al., 2009 bevisades att malmerna faktiskt var betydligt yngre eftersom den granitiska bergarten under malmerna endast var ~1166 Ma, men att denna magamtiska bergart hade bildats genom uppsmältning av den betydligt äldre Arkeiska berggrunden ( >2500 Ma). Denna information är ovärderlig i jakten efter nya malmkroppar i Bushmanland och andra delar av Sydafrika.

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2013-08-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?