Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Markanvändning och växthusgaser

Av jordens isfria landyta används 12 % antingen till jordbruk eller betesmark. Denna markresurs ger mat till fler än sez miljarder människor.

Om 40 år måste marken producera mat som räcker till nio miljarder människor – vilket kan vara möjligt genom att ta mer mark i anspråk för jordbruksproduktion och/eller öka avkastningen per ytenhet. Men matproduktion orsakar utsläpp av växthusgaser, sammanräknat ungefär 14% av alla mänskligt orsakade växthusgasemissioner (IPCC 2007). Det är en av 2000-talets stora globala utmaningar, att dämpa jordbrukets emissioner samtidigt som matbehoven tillfredsställs.

Kväve är ett livsavgörande grundämne som bygger bl.a. proteiner och klorofyll, men i naturen är det oftast för lite kväve för att tillväxten ska vara maximal. Under 1900-talet har det blivit möjligt att tillföra mer kväve för att öka skördarna, genom tillverkning av handelsgödsel, odling av kvävefixerande grödor och uppodling av mark. Dilemmat är att i samma takt som mer kväve blir tillgängligt har lustgas (N2O) tillförseln till atmosfären ökat.

Undersöker mikrobiologiska processer

Vid Göteborgs Universitet forskar vi om hur mycket växthusgaser som bildas i mark i samband med jord- och skogsbruk. Vi är intresserade av allt från de mikrobiologiska processer som bildar växthusgaser vilka påverkas av sin miljö, till exempel växternas rötter och odlingsåtgärder.

Beroende på vilken mark och hur den odlas avges olika mycket av de biogena växthusgaserna koldioxid (CO2), lustgas (N2O) och metan (CH4). För att nå kunskap som kan minska emissionerna har vi flera angreppssätt, allt från mätningar på jordbruksfält och i laboratoriet till arbete med processmodellering och övergripande analys.

Ännu finns ingen bra metod med vilken det går att beräkna hur mycket lustgas som avgår från olika grödor, odlingssystem eller regioner, en metod som också bör kunna peka ut begränsningsåtgärder.

Vid Institutionen för Geovetenskaper pågår arbete med att ta fram verktyg som kan beräkna lustgas från enskilda odlingar samt hur vi bäst kan uppskala till regional nivå.

Pågående projekt

  • "Användbart verktyg för beräkning av lustgasemission från odling av biomassa i jord- och skogsbruk" finansierat av Energimyndigheten.
  • Biodiversitet och Ekosystemtjänster i ett förändrat klimat (BECC)”, ett strategiskt projekt vid Lunds Universitet i samarbete med Göteborgs Universitet och medfinansierat från Göteborgs Universitet.
Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2016-10-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?