Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lokal klimatologisk modellering - Temperaturutvecklingen i omväxlande miljöer

Den Lokal Klimatologiska Modellen (LCM) som har utvecklats vid institutionen för geovetenskap vid Göteborgs universitet används för att beräkna luft och vägytans temperaturer. Bakgrundsidén till LCM är att informationen som ges täcker vägsträckor med hänseende på olika topoklimatologiska aspekter. Den huvudsakliga inputen till modellen ges av VVIS stationerna som kombineras med den topoklimatologiska klassifikationen som integretats i modellernas algoritmer.

Utifrån rådande väderförhållanden beräknas olika temperaturstyrning på modellen. Olika faktorer så som skuggning, broar, dalgångar och höga höjder påverkar risken för halka på olika sätt bereonde på vilken typ av väder som råder.

Dessa faktorer är väl medräknade i LCM. Målet är att utveckla en model som ger sträckvisa yttemperaturer längs vägarna i realtid, baserad på topografiska och geografiska aspekter tillsammans med temperaturinformation från termiska kartläggningar av alla möjliga vädersituationer. Modellen skall också utvecklas till att ge tempraturprognoser 1-4 timmar framåt.

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2016-10-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?