Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vinterindex

Genom analys av lagrade data från VVIS (VägVäderInformationsSystem) har det blivit möjligt att utföra detaljerade studier om vinterväder och tillhörande underhållsbehov av vägar, dvs aktiviteter som krävs för att hålla vägarna fria från is och snö mm. Genom att använda vinterindex tillsammans med historiska VVIS data fås data om hur vintersäsongen relaterar till antalet väghalkesituationer. Indexen kan användas för att beräkna den rumsliga variationen av underhållsbehov och en särskild vinters stränghet.

Denna användning är speciellt användbar för beräkning av olika typer av halka samt tillhörande underhållsbehov. Andra faktorer som bör beaktas är vägegenskaper som längd och bredd av olika vägsträckor. De vinterindex som diskuteras i denna studie handlar endast om klimatologiska variationer. Dock är det möjligt att beräkna kostnader i förhållande till kliamtologiska variationer.

Inom vägklimatgruppen används tre olika typer av vinterindex som kan användas för att beräkna behöv av underhållsaktiviteter. Indexen jämförs genom att utforska de parameterar som används i de respektive beräkningarna samt de resultat som genereras genom att använda samma set av data.

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2016-10-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?