Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Geografiska data

Ett geografiskt informationsystem är ingenting utan den data som finns kopplat till systemet. Data kan både vara direkt kopplat till rummet (geografisk data) eller indirekt genom statistik av något slag tex befolkning/administrativ enhet.

På denna sida har vi publicerat länkar och i vissa fall manualer för hur du kan hämta hem data och hur den kan läggas till i ditt GIS-verktyg. Vi har delat in sidan i två kolumner, en för data tillgänglig för anställda och studenter inom GU/Chalmers och en kolumn med geodata tillgänglig för alla.

Detta är inte på något sätt en fullständig lista över tillgänglig geografisk data utan det är enbart några stickprov. Sidan behandlar framförallt Nationell data. Inom Sverige pågår det också ett stort arbete med att samla geografisk information på en gemensam dataportal som heter Geodata.se. Den är värd ett besök om du är intresserad av nationell data.

Länk till Geodata:

Laserscannad data separerad i vegetation (brungrön) och bebbygelse (grå)

Geodata för lärosäten

Här hittar du länkar och i vissa fall manualer för hur du kan ladda ner och använda geodata i ditt egna geografiska informationssystem. Den här datan nedanför, är enbart tillgänglig för anställda och studenter inom Göteborgs universitet och  Chamlers.

GET - Geodata Extraction Tool

Svenska universitet och högskolor har fri tillgång till geografiska data producerad av majoriteten av mydigheter i Sverige som till exempel Lantmäteriet, Statistiska Central byrån mm. 

Länk till GET

Lokal geodata

Chalmers och Göteborgs universitet arbetar på en lösning där personal och studentar ska kunna ladda ner kommunal geodata. Innan detta är löst kan ni kontakta Alexander Walther eller Fredrik Lindberg vid Institutionen för Geovetenskaper för att få tillgång till data.

Geodata för alla

Här finner du länkar och i vissa fall manualer för hur du kan ladda ner och använda fritt tillgänglig geodata i ditt eget geografiska informationssystem. Det här är bara ett axplock av det stora antalet tjänster som finns tillgängliga, tex Open Street Map.

SACCESS - Nationell satellitdatabas

Satellitdatabasen har tagits fram för att underlätta för användare inom exempelvis jord- och skogsbruk, miljö- och planeringsarbete men också för den intresserade allmänheten. De rikstäckande dataseten utgörs av optiska multispektrala data från satelliter med en geometrisk upplösning på 10 - 30 meter. Undantaget är MSS-datat från 1970-talet som har 80 meter upplösning.

Informationen i Saccess är tillgänglig för alla användare på lika villkor, oavsett om dessa är myndigheter, företag eller enskilda personer. Informationen är enkelt åtkomlig via Internet och är kostnadsfri tack vare särskilda statliga anslag för uppbyggnaden och datainsamlingen samt intressentsamverkan för driftkostnaderna.

Länk till SACCESS

Länk till Manual

ASTER - Global Digital Elevation Map

Från ASTER satelliten har en detaljerad, global höjddatabas tagits fram. Upplösningen är 30 meter och denna data är tillgänglig för allmänheten.

Länk till ASTER DEM

Länk till Manual

 

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2018-10-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?