Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mjukvara

Utbudet av mjukvara (program) inom GIS och GIT är mycket stor och det kan vara svårt för användare att välja det program som passar bäst. Här ger vi tips till anställda och studenter om olika mjukvara som finns tillgängliga inom akademin.

Vår ambition är att öka användningen av fria mjukvarusystem s.k. open source som kan laddas ner, utvecklas och användas av alla användare utan kostnad.

Här nedanför finns de olika alternativen för användare att ladda ner. För anställda samt studenter vid Göteborgs universitet och Chalmers finns det licensberättigade mjukvaror att ladda ner. För alla andra rekomenderar vi listan av Open Source mjukvaror.

Tillgängliga mjukvarusystem

Göteborgs Universitet har licens på ett antal olika GIS program som därmed finns tillgängliga för anställda och i viss mån även studenter knutna till något av lärosätena i Göteborg. Kontakta licensansvarig på din institution om du vill veta mer.

På Institutionen för Geovetenskaper har vi även tillgång till:

 

Open source GIS

Allt fler alternativ finns nu tillgängliga för användare som inte har tillgång till proprietära och kommersiella mjukvara inom GIS. Definitionen av open source (sv. öppen källkod) är programvara där källkoden är tillgänglig under en licens som tillåter modifiering och användning av programvaran av alla användare.

Här nedan ges några olika alternativ och tips på OSGIS. Detta är inte på något sätt en komplett lista. Besök gärna Open Source for Geospatial Foundation för fler alternativ.

GRASS GIS

 

Geographic Resources Analysis Support System (GRASS) är en mycket kompetent och högt utvecklad mjukvara, framförallt inom anayls av raster data. Stöder de flesta filformat för både vektor och raster. Inte det mest användarvänliga alternativet, brant inlärningskurva.

Länk till hemsida och nedladdning: http://grass.osgeo.org/

QGIS

 

Ett användarvänligt program för både nybörjaren och den meravancerade användaren. Rekommenderas! Finns insticksprogram tillgängliga, bland annat för att köra GRASS applikationer. Stöder de flesta format för både vektor och raster.

Länk till hemsida och nedladdning: http://www.qgis.org

gvSIG

 

Ytterligare ett användarvänligt program för både raster och vektor. Kan också utvecklas med hjälp av insticksprogram. Skevs ursprungligen på spanska vilket fortfarande kan göra sig gällande i vissa menyer och fönster.

Länk till hemsida och nedladdning: www.gvsig.org/

uDig

 

Ett enkelt och användarvänligt verktyg för nybörjaren. Passar sig bra för digitalisering och enklare analys.

Länk till hemsida och nedladdning: http://udig.refractions.net/

 

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2018-10-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?