Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är GIS?

Allt vi människor gör är på något sätt relaterat till en plats på jorden. Orten där vi bor och arbetar, våra resmål under semestern, eller den dagliga promenadrundan med hunden är några få exempel för aktiviteter som är förenade med någon form av geografiskt läge.

Inom många praktiska tillämpningar är den geografiska informationen helt avgörande för att få en uppgift utförd. En speditör som behöver veta kortaste eller snabbaste vägen till sina kunder, kommuner och län som förvaltar skyddade områden eller en historiker som studerar den historiska utvecklingen av ett område är helt beroende av geografiska data för att lösa sina problem. Här är Geografiska Informationssystem ett effektivt verktyg för att hantera och bearbeta geografiska informationen.

Dagens GIS innehåller många olika verktyg för att samla in, lagra och manipulera olika typer av geografiska data samt ett brett utbud av funktioner för geografiska analyser och avancerad visualisering.

Flera tillämpningsområden

Det finns väldigt många olika tillämpningsområden för GIS och det kan med stor fördel användas för enkla såväl för mer komplexa frågeställningar. GIS kan hjälpa till att besvara den vardagliga frågan ”Var ligger närmaste bushållplatsen?” lika väl som att lösa komplicerade problem som att hitta den mest miljövänliga sträckningen för en ny bilväg eller att uppskatta hur en pågående skogsbrand kan utbreda sig.

Numera har GIS funnit sin väg in i olika samhällsområden och har blivit oumbärligt inom fysiks planering, allmän kartframställning, infrastrukturell försörjningen, fastighetsförvaltning eller miljö- och skogsvård. Men även många andra aktörer som Polisen, Räddningstjänster, näringslivet och forskare tar hjälp av GIS i sitt dagliga arbete.
 

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2018-10-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?