Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är Naturgeografi?

Naturgeografi är den del inom ämnet geografi som behandlar samspelen mellan landskap, biosfär, hydrosfär, atmosfär och människa.

Landskapet som det ser ut i dag har formats under miljontals år med hjälp av olika processer som vittring, erosion, inlandsisar, vindar, vatten och människa.

Vad gör en naturgeograf?

Vatten har en väldigt eroderande kraft. Därför är vatten och dess framfart av stor betydelse för landskapets utveckling och form. Bilden är tagen vid Hokoufallet i Kina. Foto: Lina NordinVanliga frågeställningar som vi naturgeografer funderar på gäller hur miljön och landskapet har utformats och vilka förändringar vi ser idag och på lång sikt framöver.

En naturgeograf arbetar gärna med globala eller regionala miljöproblem, inte minst klimatförändringar och växthusgaser, men även luft-, mark- och vattenföroreningar, erosionsproblematik, försurning och annan miljöförändring. Med hjälp av bland annat satellitbilder kan man övervaka vegetationsförändringar och ökenspridning.

Verktyg och hjälpmedel ute i fält

Till sin hjälp har naturgeografen kartan i dess olika former. Ett vanligt och mycket användbart digitalt kartverktyg är Geografiska InformationsSystem (GIS), men även GPS, flygbilder och satellitbilder är till stor hjälp och nytta när naturgeografen försöker beskriva landskapet och dess förändring. Ofta skapar naturgeografen även egna kartor för att bland annat analysera förändringar av vegetation eller kustlinje, eller för att studera den lämpligaste placeringen av nya vindkraftverk m m.

Naturgeografen är ofta ute i fält för att göra analyser, beräkna och mäta vindar, strömmar, erosionshastigheter, lutningar, kustförändringar och mycket mycket mer.

Kontaktinformation

Institutionen för geovetenskaper

Box 460, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A, 413 20 Göteborg

Telefon:
031-786 00 00

Fax:
031-786 19 86

Hämta broschyr om programmet

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2018-10-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?