Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är geologi?

Ute i fältGeologer studerar planeten Jorden, från de minsta mineralkorn i jordskorpans bergarter och jordar, till Jordens inre heta mantel och kärna.

Jordklotet är nästan 4,6 miljarder år gammalt. Ända sedan det skapades tillsammans med övriga solsystemet, har Jorden förändrats och utvecklats. Långsamt har oceanbassänger och bergskedjor bildats och försvunnit, kontinenter slagits samman och åter splittrats upp.

Dessa processer drivs av tyngdkraften och värmen i Jordens inre, men även av snabba, ibland katastrofala händelser som jordbävningar och vulkanutbrott. Läckage av gaser från Jordens inre via vulkaner och tillskott från urtida kometnedslag har givit oss en atmosfär och oceanernas vatten. Livets utveckling under fyra miljarder år, från enkla bakterier till dagens komplexa växter och djur har förändrat atmosfären till dess nuvarande sammansättning.

Jordklotets historia är också livets historia!

Livets påverkan, tider av svag eller stark vulkanism, jordbanans geometri och kontinenternas skiftande lägen har bestämt Jordens klimat. Istider har varit sällsynta i Jordens historia. De senaste dryga 2 miljoner åren med återkommande inlandsisar som brett ut sig över Nordeuropa och –amerika har skapat jordarterna i Sverige och format vårt landskap. Det är också den tid som människan utvecklats till den dominerande varelse hon är idag.
 

Vulkanresan

Geologistuderanden och äventyrsfotografen Fredrik Schenholm och extrem- skidåkaren Tormod Granheim tog sig till toppen av Kilimanjaro- det högsta berget och den högsta vulkanen på den afrikanska kontinenten. Här kan du läsa bloggar från deras resa.

Vulkanresan

Hämta broschyr om programmet

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2018-10-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?