Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vulkanresan - ett geologiskt äventyr!

Följ med på ett geologiskt äventyr till några av världens mest aktiva vulkaner! Äventyrsfotografen/geologistudenten Fredrik Schenholm och norske extremskidåkaren Tormod Granheim klättrar uppför, åker skidor nedför och upplever vulkaner i fyra olika världsdelar.

Hur påverkar vulkaner oss människor? Vilken betydelse har de för klimatet, för jordbruket och som malmtillgång? Detta är några av de frågor som vulkanresenärerna vill besvara. Med hjälp av erfarenheter från resan och vetenskaplig litteratur samlade Fredrik och Tormod in information som sammanställdes till en fotoutställning i utbildande syfte på Geovetarcentrum under våren 2009. Sedan dess har de även hunnit med ett flertal resor.

Läs mer om vilka vulkaner de har bestigit nedan, eller gå direkt till resebloggarna från Ecuador, Hawaii, Italien, Kenya och Norge.

Besteg vulkaner i fyra världsdelar

Under 2008 till och med 2011 utforskade teamet följande vulkaner:

Chimborazo (Ecuador): Toppen utgör den högsta punkten på jordklotet mätt från dess centrum. Berget är 6268 meter högt. (7-28 december 2008)

Cotopaxi (Ecuador): Anses av många vara världens högsta aktiva vulkan med sina 5897 meter, även om det finns högre vulkaner som visar viss aktivitet. (7-28 december 2008)

Mauna Kea (Hawaii): Världens högsta berg, sett från foten till toppen av berget. Toppen ligger 4205 meter över havet, de resterande metrarna av de ca 10 000 meter som utgör den totala höjden ligger under vattenytan. Mauna Kea ligger bredvid den mycket aktiva vulkanen Mauna Loa. (14-27 januari 2009)

Etna (Italien): En av världens mest aktiva vulkaner. Etna har visat kontinuerlig aktivitet under 2008. Toppen ligger på 3329 meters höjd över havet. (Mars 2009)

Stromboli (Italien): Denna vulkanö ligger norr om Etna och uppvisar omfattande vulkanisk aktivitet. (Mars 2009)

• Kilimanjaro (Tanzania): Detta är det högsta berget och den högsta vulkanen på den afrikanska kontinenten. (November 2010)

• Jan Mayen (Norge): Fredrik tog sig till den arktiska ön Jan Mayen, tillsammans med ett gäng goda vänner. Ön tillhör Norge och är belägen mellan Norska havet och Grönlandshavet. På ön ligger världens nordligaste aktiva vulkan, Beerenberg, som med sina 2277 meter över havet också är ett av Norges högsta berg. (April 2011)


Foto: Fredrik Schenholm.


Fredrik Schenholm är äventyrsfotograf med ett brinnande intresse för geologi. Just nu studerar han fjärde året på sin geologiutbildning med inriktning mot berggrundsgeologi på institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet. Han spenderar en stor del av sin tid i bergen, där han fotograferar skidåkare, klättrare och andra äventyrare i deras hemmamiljö. Fredrik har själv klättrat många berg, bl.a. Matterhorn (4478 meter), Eiger (3961 meter), Mont Blanc (4810 meter) och North Col på Mount Everest (7100 meter). Det var intresset för bergen som ledde till att han valde en geologiutbildning. Läs mer om Fredrik på www.schenholm.se.

Tormod Granheim är äventyrare och extremskidåkare. Som första person i världen åkte han skidor ner från toppen av Mount Everest via den branta och exponerade nordsidan av berget. Tidigare har han bestigit och åkt skidor ner för Cho Oyo (8201 meter), Mustagh Ata (7546 meter), Kuksay Peak (7184 meter), Aconcagua (6962 meter) och dessutom åkt vassbåt över Atlanten. Hans intresse för naturen och dess krafter är en stor drivkraft i det här projektet. Till vardags reser han runt och håller föredrag. Läs mer om Tormod på www.tormodgranheim.com.

Fredrik och Tormod är goda vänner och arbetar regelbundet tillsammans med professionell fotografi och reportageresor. Att kombinera geologi med äventyr ser båda som den optimala utmaningen.

Vulkanteamet

Fredrik Schenholm (nederst) och Tormod Granheim (överst) reser till, klättrar uppför, fotograferar, berättar om och åker skidor nedför vulkaner i fyra olika världsdelar.

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2012-07-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gvc.gu.se/mer-om-geovetenskap/geologi/Vulkanresan/
Utskriftsdatum: 2020-05-25