Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Geologen - en filmstjärna

Här finns en uppföljning av en del av dokumentation samt uppdateringar av bakgrundsmaterialet till artikeln "Geologen – en filmstjärna!" som publicerades i Geologiskt Forum hösten 2013.

För närvarande är den bästa geoligifilmen...

Vårt samlade omdöme är att Dante's Peak [1997] är den bästa geologfilm som har gjorts.

..och vår motivering till varför vi tycker att Dante's Peak är den bästa geologfilmen lyder:

De geologiska processerna är centrala i filmen och är (nästan) verklighetstrogna. Skådespelarinsatserna är bra och det finns en obestridd hjälte: vulkanologen Harry Dalton (Pierce Brosnan).
Filmen handlar om en mycket sannolikt andesitisk stratovulkan i Cascades, som vid ett utbrott kan bli mycket explosiv.

Den påhittade vulkanen Dante’s Peak visar i början av filmen små livstecken. Arbetssättet med att först skicka en vulkanolog som gör en rekognosering och sedan kallar in kollegor vid behov är som geologer jobbar i verkligheten.

De vulkaniska processerna som beskrivs och visas är bra. Skaparna har dock för dramatikens skull ibland brett på för mycket. En andesitisk vulkan ger inga lättflytande lavaströmmar; dessa finns i mer basisk och gasfattig vulkanism som till exempel på Hawaii. Syrasjön är lite överdriven, men ger möjlighet för den elaka svärmoren att bli snäll genom att offra sig.

Geologerna i filmen går till den lokala baren för att hälla i sig diverse förfriskningar. Ett helt naturligt geologbeteende. Geologerna har även andra typiska drag, som rutiga skjortor och att de tar bilder på fina stenformationer.

Filmen tar upp dilemmat med att påbörja en evakuering. Harrys chef hade i ett tidigt skede låtit evakuera en stad och det enda som hände var att det kom in skadeståndsanspråk efteråt!

Två geologer dör av arbetsrelaterade händelser i filmen. En träffas i huvudet av en vulkanisk bomb. Den andra spolas bort av en lahar (lerström av vulkanisk aska), vilket är mycket välgjort i filmen.

Förutom alla geologiska faktorer är det också en mycket bra och sevärd film!

I juryn: Erik Sturkell, Lennart Björklund, Andreas Johnsson och Axel Sjöqvist

bilder

Geologstatistik

Här kan du hämta ner statistik över flera av de geologfilmer som vi har sammanställt.

Data över geologfilmer

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2018-04-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?