Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Cyanobakterier (blå-gröna alger)

Blommning av cyanobakterier. © Kustbevakningen

Cyanobakterier är encelliga organismer som finns nästan överallt på jorden. De är mer kända under namnet blå-gröna alger p.g.a. deras fotosyntetiserande kapacitet och de har varken cellkärna eller organeller vilket gör att de tillhör fylumet Monera. Många arter av cyanobakterier innehåller gasfyllda membransäckar (vakuoler) som gör att de kan hålla sig flytande i vattnet.

Till skillnad från andra kategorier av fytoplankton så kan cyanobakterier assimilera kvävgas som är löst i vattnet och är därmed oberoende av den minskande tillgången på nitrat, nitrit eller ammonium som övriga organismer måste anpassa sig till på sommaren. Denna egenskap gör att cyanobakterierna under lugna förhållanden kan bilda stora sammanhopningar (blomningar) vid havsytan i Östersjön och i andra estuarina områden. En ökad tillgänglighet av fosfat innan vårblomningen av fytoplankton startar tillsammans med en hög temperatur i ytvattnet är ett krav för att det skall kunna bildas blomningar av cyanobakterier på sommaren i Östersjön.

Blomningarna av cyanobakterier i Östersjön domineras av arten Nodularia spumigena. Kontakt med vatten som innehåller giftiga cyanobakterier kan orsaka hudirritation och vid intag kan det leda till illamående och andra obehagliga effekter.

Kontaktpersoner: Anders Stigebrandt

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2014-09-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?