Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Interna vågor

Internt halvdagligt tidvatten observerat precis innanför tröskeln till Gullmarsfjorden. Figuren visar hur djupet för olika ytor av konstant densitet varierar med tiden.

Interna vågor är vågor som finns i stabilt skiktade vätskor p.g.a. vertikala oscillationer av densitetsytorna. De interna vågorna rör sig mycket långsammare än ytvågorna och har oftast mycket större våghöjd än dessa.

Typiska interna våghastigheter (fashastigheter) har storleken 1 m/s medan långa ytvågor, som t.ex. tsunamis och yttidvatten, rör sig med hastigheter runt 200 m/s över djupt vatten. Orsaken till denna skillnad i hastighet beror på att de interna vågorna endast påverkas av flytkrafter (buoyancykrafter) inuti vätskan medan ytvågor påverkas av hela gravitationskraften.

Interna vågor med samma period som tidvattnet genereras vid brant topografi i fjordar och djuphavet av yttidvattnets interaktion med skiktning och topografi. Exempel på områden som aktivt genererar internt tidvatten är de mitt-oceaniska ryggarna och vulkaniska ögrupper som t.ex. Hawaii. Experiment som nyligen utförts har också visat att större delen av den diapykniska blandningen sker sådana områden.

Kontaktperson: Lars Arneborg

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2014-09-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?