Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tropiska cykloner

Den tropiska cyklonen "Japhet" utanför Mozambique 2 mars 2003. Bild med benäget tillstånd från MODIS Rapid Response Project på NASA/GSFC.

Tropiska cykloner är den allvarligaste typen av vädersystem som påverkar tropiska och subtropiska kustområden. Alla cykloner bildas ute på det öppna havet där temperaturen är minst 27° C. De bildas i ett bandliknande område som är ca 500 km brett. Bandet löper längs båda sidor av ekvatorn med en högsta latitud runt 20-25 grader, vilket är ett avstånd på ca 2500 km från ekvatorn. På grund av den svaga Corioliskraften i närheten av själva ekvatorn så bildas inga cyklonerna just där.

På norra halvklotet så uppträder de från juli till oktober och på södra halvklotet från december till mars. Frekvensen som de uppträder med varierar mycket mellan de olika oceanområdena och den årliga förekomsten kan vara högst variabel.

Resultaten från för mäskligheten katastrofala cykloner som går in över land skiljer sig också mycket. Områden med frekvent landkänning är Mexikanska Gulfen (orkan), Bengaliska Viken (cyklon) och Sydkinesiska Sjön (tyfon). En komplex uppsättning faktorer påverkar deras uppkomst och intensifiering (NOAA har en utmärkt lista med vanliga frågor och svar).

Förutsägelsen av banor, intensifieringen och landkänningen engagerar forskare inom metrologi och oceanografi. På avdelningen studerar vi förhållandena i södra Indiska Oceanen, speciellt intensifieringen beroende på varma ringar från det innersta i Moçambique Kanalen och risken att cykloner får landkänning i Moçambique.

Kontaktperson: Lars Rydberg

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2014-09-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?