Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vågdrift

Satellitbilder på oljefläckar från tankern Prestige som sjönk 29 november 2002 utanför Spaniens nordvästra kust. Oljan syns som svarta strimmor. (Bild: ESA)

De flesta människor har upplevt vågdriften på något sätt. Antingen genom att flyta omkring på vågorna själva eller upptäckten av att favoritflytmadrassen sakta flyter ut till havs när de njuter av en skön dag på stranden.

Alla oceaniska vågor har en åtföljande drifthastighet och denna drift beror både på vågen och på det som flyter på den, t.ex. olja eller is. Oljespill tenderar att driva fortare än det omgivande vattnet på grund av den vågdämpande effekten som oljan har.

Stora kvantiteter olja kan släppas ut då ett fartyg förliser så det är därför mycket viktigt att hålla reda på vart oljan tar vägen för att förhindra att skador kustområden. Till övervakningen kan verktyg som t.ex. satellitbilder och numeriska prognosmodeller användas.

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2014-09-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?