Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är en vulkan?

Långt ner i jorden kan berget smälta om temperaturen stiger, trycket minskar eller vatten tillförs. Då den varma flytande magman har lägre densitet (väger mindre) än den ovanliggande stela jordskorpan så stiger den sakta uppåt. När magman börjar närma sig ytan letar den sig fram genom sprickor och svaga områden i berggrunden och där den når ytan och det smälta berget kan rinna ut på jordytan som lava bildas en vulkan.

Beroende på bl.a. den kemiska sammansättningen hos magman och hur mycket gaser den innehåller så ändras också magmans egenskaper när det gäller t.ex. hur trögflytande den är (viskositet) vilket leder till att olika sorters vulkaner bildas vars utbrott skiljer sig kraftigt från varandra. Från explosiva utbrott där nystelnade stenblock kastas hundratals meter upp i luften till lugna utbrott där lavan sakta rinner fram ur vulkanen.

Läs mer om vulkaner >>  (artikeln är skriven av Lennart Björklund och är ursprungligen publicerad i tidskriften Schedula Ranae)

Vill du veta mer?

Kontakta Erik Sturkell, professor i geofysik

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2016-03-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?