Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Arktiska oceanen

"Bryter isen". Bild tagen under HOTRAX'05 expeditionen till Arktis. © Göran Björk.

Den Arktiska oceanen är nästan helt omringad av land och är den minsta och nordligaste av världens oceaner. De centrala delarna har typiska djup mellan 4000-4500 m medan djupet bara är 50-200 m på det mycket breda shelfområdet längs Sibirien och Barents hav. Arktiska oceanen är sammankopplad med Nordatlanten via Framsundet (mellan Svalbard och Grönland) och längs norra Barents hav. Det finns även en koppling till Stilla havet genom Beringssund och en till Baffinviken genom ett antal kanaler i den Kanadensiska Arkipelagen.

Ett speciellt karaktärsdrag är det årligen varierande istäcket som har en typisk tjocklek på 2-3 m. Isen är i konstant rörelse av den variabla vinddrivningen som även orsakar sprickor, öppningar och upptryckta ryggar av is. En ansenlig mängd (10-15%) is är transporterad ut från Arktis varje år genom Framsundet. Den Arktiska oceanen tar emot stora mängder färskvatten från de asiatiska och nordamerikanska kontinenterna vilket upprätthåller ett relativt färskt ytskikt.

Ett annat viktigt inslag är inflödet av varmt atlantvatten genom Framsundet som cirkulerar igenom hela bassängen. Det kan tydligt observeras som ett lager med en temperatur på över 0° C på djup mellan 200-600 m.

Vill du veta mer?

Kontakta Göran Björk, professor vid institutionen för marina vetenskaper

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2016-03-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?