Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad kan trädens årsringar lära oss?

Det finns ungefär tre biljoner träd på Jorden, och för forskarna inom dendrokronologi sitter de inne på ovärderlig information.

Dendrokronologi handlar om att studera trädens årsringar. Genom att göra det kan forskarna rekonstruera hur klimatet har sett ut i olika regioner av världen många hundra år innan moderna mätningar påbörjades.

Det går att spåra saker som om det var ett vulkanutbrott i början av 1800-talet, eller att se när bilisterna i Kairo slutade att köra bilar med bensin som innehåller bly.

Proven kan tas från såväl döda som levande träd - om träden lever används en borr för att försiktigt borra sig in mot trädets mitt och få med sig ett prov ut. Trädet återhämtar sig sedan från ingreppet.

Vid institutionen för geovetenskaper finns GULD, ett fullutrustat  dendrokronologilaboratorium, där forskning på årsringar från träd utförs.

Vill du veta mer?

Kontakta professor Hans Linderholm

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2016-03-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?