Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ekmanspiralen

Ekmanspiralen och mekanismerna för hur den fungerar. (a) Modell av Ekmanspiralen. (b) En vattenmassa kan liknas vid en uppsättning lager. (c) Ekmanspiralen åskådligjord i en vattenmassa. (Ur Tom Garrison: "Oceanography: An Invitation to Marine Science", Wadsworth Publishing Company, Belmont, 1993).

Ur en historisk synvinkel så observerade Fritjof Nansen på sina arktiska expeditioner att isberg tenderar att driva till höger om vinden på norra halvklotet. Han delgav denna idé till V. Walfrid Ekman som utvecklade en teori om denna drift vilken har blivit den berömda Ekmandriften.

Fenomenet är delvis beskrivet av Corioliskraften och den interna friktionen i vattenkolumnen. Föreställ dig ett vattenpaket i ytskiktet på norra halvklotet. En kraft från vinden verkar på ovansidan av paketet och orsakar en friktionsstress i vindens riktning och paketet börjar röra på sig. Så fort den börjar röra sig så verkar Corioliskraften på den i rät vinkel åt höger (vänster) mot vindriktningen på norra (södra) halvklotet. Samtidigt bildas en bromsande friktionsstress mellan bottenytan av detta vattenpaket och det underliggande vattenlagret. Denna bromsande kraft är motriktad vattnets rörelseriktning i ytlagret. Resultatet blir ett ytlager som rör sig 45° till höger om vinden (på norra halvklotet).

Denna teori kan tillämpas på de lager som följer på varandra under ytlagret. Hastigheten hos var och ett av dessa minskar successivt med djupet p.g.a. friktionsförlusterna och rotationen åt höger p.g.a. Corioliskraften. Så småningom kommer ett lager, en bra bit under ytlagret, att röra sig motsatt vindriktningen med en viss hastighet och detta djup kallas Ekmandjupet. Rotationen medurs av strömmens riktning och hastighetens avtagande är mer känd som Ekmanspiralen.

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2014-09-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gvc.gu.se/samverkan/popularvetenskap/geovetaren-forklarar/ekmanspiralen/
Utskriftsdatum: 2020-08-13