Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Oceancirkulation

Oceancirkulationen är i huvudsak driven av vindar och differentiell uppvärmning genom havsytan men tidvattendrivningen har dock en påtaglig inverkan som påverkar blandningskraften. I de övre lagren i de tre största oceanerna finner vi anti-cykloniska strömsystem (moturs på norra halvklotet). Strömmen runt Antarktis, det cirkumpolära flödet, är i övrigt en stor bidragande del. Djuphavscirkulationen, ofta kallad den termohalina cirkulationen, ventilerar djuphavet och recirkulerar därmed näringsämnen som ackumulerats där, ett resultat av det organiska material som "regnar" ner från de övre produktiva lagren.

Den termohalina cirkulationens dynamik är extremt komplex, vilket huvudsakligen beror på den tävling som ständigt pågår mellan temperaturen och salthalten att bilda densitetsfältet i oceanen. I diskussionen om möjliga konsekvenser av ett framtida modifierat klimat har det spekulerats i att denna tävling skulle kunna ge upphov till en komplett förändring av oceanens tillstånd. Sådana antaganden är förmodligen grovt överdrivna.

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2014-09-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?