Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Östersjön

Östersjön kan betraktas som ett innanhav med en topografi likt en fjord med flera trösklar. Många kemiska och biologiska parametrar, som t.ex. salthalt, har starka gradienter både horisontellt och vertikalt.

Östersjön utgör en unik och viktig miljö som håller på att genomgå stora förändringar p.g.a. övergödning, förorening, missbruk av naturresurser såsom överfiske, och klimatförändringar. Området uppvisar stora variationer mellan säsonger, år och regioner vilket primärt beror på dess geografiska plats mellan Nordatlanten och Eurasien.

I avrinningsområdet till Östersjön bor det cirka 80 millioner människor i 14 olika länder med snabba politiska, industriella och socioekonomiska förändringar. Östersjön är mycket dynamisk och starkt påverkad av storskalig atmosfärisk cirkulation, flodtillrinning och det begränsade vattenutbytet (beroende på dess smala mynningsområde). Havsis bildas varje år och dess maximala utbredning, beräknat som långtidsmedel, är ungefär lika stor som halva ytarean.

Kontaktperson: Anders Omstedt

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2014-09-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?