Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Seicher

Seicher är naturliga eller resonanta svängningar i stängda eller halvt stängda bassänger som sjöar och fjordar. De är i princip identiska med de svängningar som går att få fram i ett badkar genom att röra sig fram och tillbaka med rätt frekvens. Genom att fortsätta dessa rörelser med rätt frekvens kan man få vattnet att svämma över på badrumsgolvet. Seicher är vanligtvis genererade av förändringar i vindhastighet och vindriktning i naturen.

I skiktade bassänger kan det finnas både ytseicher och interna seicher. Ytseicherna består av ytvågor som reflekteras fram och tillbaka medan de interna seicherna består av interna vågor. De interna seichernas period är vanligtvis mycket längre än seicherna på ytan p.g.a. de interna vågornas låga fashastighet. Som ett exempel är den dominerande ytseichens period i Gullmarsfjorden cirka 2 timmar medan den interna seichens period är av storleken 2 dagar.

Kontaktperson: Lars Arneborg

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2014-09-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?