Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tidigare studenter i naturgeografi

Här berättar ett par tidigare studenter i naturgeografi om vad de arbetat med efter examen och vilken användning de haft av sin utbildning. 

Daniel Mattsson

"Jag heter Daniel Daniel MattssonMattsson och jag tog en fil. mag. examen i naturgeografi på institutionen för geovetenskaper 2004. Jag jobbar sedan en tid tillbaka som ansvarig för digital geografisk information (GIS) på Norconsult AB som är ett konsultföretag inom samhällsbyggnadssektorn. Förutom uppgifterna med GIS jobbar jag även med frågor som rör förorenad mark och naturinventeringar.

Att jobba i konsultbranschen innebär ofta ett snabbt tempo samt en stor variation av arbetsuppgifter. Arbetet är mycket roligt, stimulerande och jag utvecklas hela tiden. Tjänsten innebär även undersökningar ute i fält där vi exempelvis tar markprover med hjälp av en borrbandvagn inför byggandet av nya bostäder, en metod som framförallt används i områden där det tidigare varit en industrifastighet. I min tjänst träffar jag många människor och har ofta en dialog med miljökontoret och olika kommuner.

Jag har även hunnit med att jobba på Navteq och Marin Mätteknik AB. På Navteq jobbade jag som geografisk analytiker, vilket innebar att jag samlade in data för vägnavigeringssystem (en teknik som finns i många fordon idag) som sedan kodades in i en databas. Genom fältmätningar fick jag uppleva stora delar av Norden och Baltikum. Vid Marin mätteknik jobbade jag på ett fartyg som ”surveyor” med att mäta in havsbottnen vid Englands västkust, Skottland och Hebriderna, samt i Östersjön. Jag har på samtliga anställningar haft en fast tjänst.

Fördelen med att ha läst naturgeografi har för mig varit att det gett en mycket bred bas att stå på inom miljö, mätningsteknik och samhällsbyggnadssektorn. Naturgeografin har gett mig möjlighet att jobba inom flera olika områden och branscher, och framför allt gett mig möjlighet att jobba mycket ute i fält. I dag är det viktigt att vara insatt i klimatproblematiken och ett exempel från mitt nuvarande yrke är att det allt oftare efterfrågas översvämningsmodellering och flödesberäkning i GIS av olika vattendrag där kommunerna ser stora hot och kostnader mot husbyggen eller nyetableringar."

Annelie Ivarsson

Annelie Ivarsson"Jag läste naturgeografi vid Göteborgs universitet till och med 2006. Mitt mål med studierna på institutionen för geovetenskaper var att ta mig vidare till en påbyggnadsutbildning i journalistik och en vetenskapsredaktion någonstans i Sverige. Jag hamnade på en lokaltidning och som frilansare i Australien via en dagstidning i Stockholm.

Naturgeografiutbildningen gav mig en bred grund inom naturvetenskapen genom att involvera biologi, matematik, kemi och fysik i studierna. För att få ytterligare bredd läste jag några extrakurser som erbjöds på institutionen för geovetenskaper och Chalmers på kvällarna. Naturgeografi ligger i tiden och havet av möjliga jobb breder ut sig i takt med klimatförändringarna och ökad miljömedvetenhet – det gäller bara att vara innovativ."

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2014-03-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?