Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Arbetsmarknad

Arbetsmarknaden för geovetare och geografer är i balans och efterfrågan på geovetare kan komma att öka ytterligare de kommande åren. Det finns ett ökat behov av geovetare i gruvindustri, bland kommunerna, i oljeindustri, och inte minst inom miljösektorn.

Ett viktigt plus för en geovetare är att jobbet ofta är en tillämpning av det som många geovetare älskar - att vara ute i naturen. Att man också vanligtvis håller på med resurs- och miljöfrågor betyder att geovetare aktivt bidrar till att förbättra samhällets och planetens hälsa.

Geovetare kan arbeta inom många olika sektorer och chanserna att få arbete de närmaste åren är goda enligt SACO. Nedan följer några exempel på arbetsområden för olika geovetenskapliga ämnen.

Geologi

Geologer behövs regionalt och internationellt, och våra studenter får jobb, både efter kandidat- och masterutbildningar. Några av de stora framtida utmaningarna kommer att vara att tillgodose behovet av geo-råvaror som mineraler, metaller, olja, gas, grus och rent vatten.

Många av våra geologer jobbar lokalt med miljöfrågor, speciellt marksanering, geoteknik, och grundvattenfrågor. De är anställda både på privata företag och inom den offentliga verksamheten.

Således är arbetsmarknaden redan mycket god för geologer med olika inriktningar när det gäller anställning inom konsultbranschen, myndigheter, länsstyrelser, kommuner, gruv- och petroleumnäringen och andra industrigrenar.

Våra studenter har fått anställning på myndigheter som SGU (Sveriges geologiska undersökning), SGI (Statens geotekniska institut), SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut), VTI (Statens väg-och transportforskningsinstitut) och Vägverket.

Geografi och naturgeografi

Såväl naturgeografer som geografer hamnar ofta efter examen:

  • På kommuner - geografer har till exempel fått arbete som stadsplanerare och på trafikkontor
  • På länsstyrelser som handläggare, ofta i inom miljöområdet
  • På universitet som forskare eller lärare
  • Inom konsultbranschen - i många fall med arbetsuppgifter relaterade till GIS eller miljöområdet


Bland de arbetsplatser som kan bli aktuella efter en doktorsexamen kan nämnas Räddningsverket, Naturskyddsföreningen, Lantmännen, SMHI, UNEP, SIDA och IVL.

Anställningar utomlands är inte ovanliga, liksom verksamhet inom egna företag, till exempel inom ekologisk turism.

Etablering på arbetsmarknaden

Här finns undersökningar från bland andra Göteborgs universitet, Högskoleverket och Statistiska centralbyrån om studenters etablering efter examen.

Etablering arbetsmarknaden

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2018-09-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?