Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Frågor och svar om distanskurser

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om våra distanskurser. 

Vilka kurser är 100 procent på distans?

Ibland är kursen markerad som en distanskurs men att Göteborg står som studieort, följande gäller:

NGN180 och NGN190 GIS-kurser är båda 100 procent online på distans. Även tentamen på kursen NGN180.

NGN235 GIS: Introduktion till fjärranalys är 100 procent distans men kursen innehåller ett alternativt moment på Geovetarcenter i Göteborg.

NG1610 Klimatförändringar/människa/samhälle
är på 100 procent distans.
 

Vilket språk gäller för utbildningen och finns det undantag?

Det språk som anges på antagning.se eller universityadmissions.se gäller alltid och du måste uppfylla de språkkrav som finns för kursen.

Följande gäller för de olika kurserna:

NGN180 och NGN190 GIS-kurser när du registrerat dig finns information på båda språken och du väljer det som du föredrar.

NGN235 GIS: Introduktion till fjärranalys när du registrerat dig finns information på båda språken och du väljer det som du föredrar.

NG1610 Klimatförändringar/människa/samhälle ges endast på svenska.

Vad innebär öppna Canvas-sidor och var hittar jag dem?

På sidan "Kurser i Canvas" på studentportalen hittar du kursernas öppna Canvas-sidor. På de öppna sidorna finns litteraturlistor, kursplaner, scheman och kontaktuppgifter till kursansvarig. Informationen på de öppna sidorna kommer du åt innan du är registrerad på kursen. När du är registrerad kommer du åt ytterligare information.

Varför finns det två kurser med samma titel?

Samma kurs finns ibland listad av två olika anledningar.

1) Språket. Om kursen ges på både svenska och engelska listas den två gånger

2) Studietakt. Våra distanskurser ges antingen på 50 procent (7.h hp på 10 veckor) eller 25 procent (7.5 procent på 20 veckor). Om vi ger kursen med två olika studietakter samtidigt så listas den två gånger.

Vad betyder 50 procent respektive 25 procent?

50 procent är halvfart och för en utbildning på halvfart ska du lägga cirka 20 timmar i veckan på dina studier. Det tar alltså dubbelt så lång tid att läsa en kurs på halvfart som det tar att läsa samma kurs på helfart.

25 procent är kvartsfart och för en utbildning på kvartsfart ska du lägga ca 10 timmar i veckan på studier. Det tar alltså fyra gånger så lång tid att läsa en kurs på kvartsfart som det tar att läsa samma kurs på helfart.

Kan jag själv bestämma studietakt?

I princip så kan du det men inom ramen för kursen. Du måste avsluta kursen inom kursperioden men om du vill kan du studera 100 procent en vecka och sedan ta paus eller så arbetar du mindre varje vecka men under en längre tid, det viktiga är att du håller datumen för kursen.

Får jag CSN?

Alla våra distanskurser är CSN-berättigade.

Kontakta CSN för mer information eller frågor om finansiering.

Kan jag använda kursen i min examen?

I princip ja. Du bör dock fråga din heminstitution om du kan eller inte för att vara säker. Är du student på institutionen för geovetenskaper är du välkomna att använda dessa kurser i din utbildning, men det finns vanligtvis en liknande kurs i ditt eget program så förmodligen har du inte behov av dessa kurser. Det är alltid klokt att bekräfta med institutionen där du kommer ta din examen.

Kan jag använda dessa kurser för tillgodoräkning?

Du bör fråga din heminstitution om det är okej eller inte. Är du student på institutionen för geovetenskaper kan du göra det, om behoven uppstår. Kontakta studievägledningen för mer information.
 

Vad gör jag om jag vill genomföra denna kurs nu och är registrerad sedan tidigare? Vilka är konsekvenserna?

a) Du kan begära en omregistrering till kursen genom att mejla studentadmin@gvc.gu.se, cirka två veckor innan nästa kursstart.

b) Om du tidigare registrerats för kursen kan du inte ansöka igen via universitetsadmissions.se eller antagning.se.

c). Om du har några poäng i Ladok-systemet försvinner de inte när du registrerar dig, du fortsätter helt enkelt därifrån för att slutföra kursen (exempel: 7,5 högskolekurs och du har 2,5 poäng i Ladok, då behöver du att bara slutföra de saknade 5 poäng)

d) En konsekvens är att kurser utvecklas vilket innebär att du inte kan räkna med exakt samma innehåll som du tidigare påbörjat.

e) Vi har ändrat undervisningsplattformar från GUL (hösten 2019 och tidigare) till CANVAS (våren 2020 och framåt), arbete som sparats på GUL men som inte formellt registrerats i Ladok måste göras om ifall du inte sparat arbetet på din egen dator.

f) Om du efter din registrering och tittar igenom kursinnehållet och känner dig osäker på vad som måste slutföras, är både kursansvarig och studievägledaren bra att fråga för vägledning.

NGN180 GIS , NGN190 GIS 2 och NGN235 fjärranalys:

Har du startat kursen under detta akademiska läsåret (hösten 2020 och våren 2021 och sommar 2021), så ska du skicka ett mejl till din kursansvarige att du har laddat upp alla uppgifter och önskar ett slutbetyg. Du ska förväntas att slutbetyg tas extra tid om du inte avsluta kursen innan kursens tidsram.

Om det var tidigare be om en omregistrering till kursen via studentadmin@gvc.gu.se.

Du kan se när kursen ges här.

Hur skapar jag ett studentkonto? Hur gör jag om jag inte bor i Sverige för att skapa ett konto?

Om du är ny student får du en kallelse till kursen cirka 2-3 veckor innan en kurs börjar. I kallelsen finns länk till att skapa ett studentkonto. Detta skickas från studentexpeditionen på institutionen studentadmin@gvc.gu.se.

Om du är en ny, internationell student utan svenskt personnummer och utan möjlighet att besöka Göteborgs universitets servicecenter, måste du göra följande:

  • Mejla servicecenter@gu.se. Skicka dem ditt fulla namn, födelsedatum och kursen/kurserna du vill registrera dig på för att få hjälp med att skapa ett studentkonto.
  • Skicka din e-postadress till studentadmin@gvc.gu.se. Vi listar adressen i Ladok och det är den adressen som vi kommer använda av för att skicka information till dig.
  • Du behöver bara göra detta en gång för Göteborgs universitet.

 

Vad är skillnaden mellan registrering och omregistrering? 

En registrering visar din avsikt att delta på den kurs som du har antagits till. Registrering är nödvändig så att du kan få tillgång till kursen i Canvas, registrera dig för tentor och för att dina resultat kan rapporteras. Det är också en förutsättning för att få studentstöd som betalas ut av CSN.
 

Omregistrera dig måste du göra om du vill fortsätta med en kurs som du inte slutfört. Du kan inte söka till samma kurs igen. Om du varit registrerad på kursen tidigare måste du omregistrera dig varje termin som du tänkt delta i kursen eller tentera. Detta gör du via studentexpeditionen: studentadmin@gvc.gu.se.
 

Hur fungerar det med licenser för GIS- och fjärravkänningskurser?

Vi använder gratis programvara för alla plattformar (Linux, Windows, MAC).

Fungerar det att använda både PC och Mac?

Ja.

Använder GIS-kurserna ArcGIS eller QGIS eller båda?

Vi använder bara QGIS i våra distanskurser.

Innehåller kurserna tentamen? 

NGN180 GIS Ja - online

NGN190 GIS II Nej

NGN235 GIS: Introduktion till fjärranalys Ja online

NG1610 Klimatförändringar/Människa/samhälle nej

Hur får jag hjälp om jag behöver?

Behöver du hjälp med kursmaterialet ska du börja med att titta på det material som ligger uppe i Canvas, där finns stödinformation och forum. Möten kan också göras i zoom med kursansvarige eller lärarassistenter.

När ges kurserna?

NGN180 sommar och höst
NGN190 höst och vår
NGN235 vår
NG1610 höst, vår, och sommar

Man måste söka via antagning.se

Hur svårt är det att komma in på kurserna?

Det är svårast att komma in på sommarkurserna. Då har vi en reservlista och alla kommer inte in. På hösten brukar de flesta komma in men även då kan det bli reservlista. Minst sökande har vi vanligtvis på våren.

Kan jag söka till kurserna även om sen anmälan har stängt?

Om vi har stängt sen anmälan kan du inte längre söka för det tillfället.

 

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2020-07-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?