Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Linn och Olivia startade en podd om klimatet

Linn Carlstedt och Olivia Larssons intresse för klimatfrågan fick dem att börja studera geovetenskap med inriktning klimatologi på Göteborgs universitet. Kunskaperna som de fått under utbildningen har lett till att de nu driver en gemensam podd som heter ”KLIMATET”. Där träffar de forskare för att prata om klimatförändringar från olika perspektiv.

Varken Olivia Larsson eller Linn Carlstedt visste att geovetenskap med inriktning mot naturgeografi/klimatologi fanns när de började fundera på vad de skulle plugga. Däremot hade båda ett engagemang för klimatfrågan.

– Jag har en bakgrund som aktiv inom miljö- och klimatrörelsen och ville jobba med klimatfrågorna. Jag googlade ”Vem mäter isarna på Arktis” och då hittade jag till geovetenskaper, berättar Olivia.

– Jag visste att jag ville läsa naturvetenskap och var till en början inne på fysik eller biologi men så hittade jag den naturgeografiska inriktningen på geovetenskapsprogrammet och då kändes det rätt. Jag vill ha ett jobb där jag kommer att få vara ute mycket, säger Linn.
 

"Rimligt att veta hur jorden fungerar"

Både Linn och Olivia tycker att utbildningen har en bra blandning mellan att vara ute i fält, läsa teori och få kunskap i olika dataprogram.

– Det känns som att man kommer att ha nytta av det man lär sig i sitt framtida yrkesliv, säger Olivia.

– Jag tänker att det är så mycket som man redan borde ha vetat! Hur kan man inte veta hur jorden är uppbyggd när man vet en massa andra grejer? Säger Linn och får medhåll från Olivia.

– Ja men precis det känns så rimligt att veta hur jorden fungerar, säger Olivia.

Just nu är de i början av arbetet med sin kandidatuppsats som de skriver tillsammans. Den handlar om dikade torvmarker och koldioxidutsläpp från dessa. De kommer att åka till en mosse i Småland för att mäta hur utsläppen skiljer sig åt mellan en dikad torvmark och en restaurerad.

En egen podcast om klimatet

Det gemensamma intresset för klimatfrågor ledde till att Olivia och Linn i våras startade en egen podcast som heter KLIMATET. I podden intervjuar de olika forskare om klimatförändringar utifrån olika perspektiv.

– Vi startade den lite för vår egen skull, för att vi skulle få lära oss mer, men också för att folkbilda andra. Vi tycker verkligen att fler borde få den kunskap som vi har fått, säger Linn.

– Det är också lite bra för klimatångesten att få känna att en sprider någon slags kunskap, säger Olivia.

De berättar att de lärt sig mycket under arbetet och att det finns ett stort intresse från forskare om att vara med i podden.
Efter kandidatprogrammet vill både Linn och Oliva läsa vidare till en masterexamen.

I framtiden vill de arbeta med klimatförändringarna, kanske på en myndighet, men även att fortsätta att arbeta med att kommunicera och folkbilda inom klimatfrågan lockar.
 

KLIMATET hittar du till exempel på Acast.
 

Geovetenskapligt kandidatprogram har två olika inriktningar geologi och naturgeografi/klimatologi. Läs mer om utbildningen här.

Linn Carlstedt och Olivia Larsson berättar om podden Klimatet

Linn Carlstedt och Olivia Larsson studerar geovetenskap inriktning klimatologi på Göteborgs universitet. Tillsammans har de startat en podcast om klimatet. I podden intervjuar de forskare som ger olika perspektiv på klimatfrågan. 

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2020-03-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?