Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Geografi, kandidatprogram, 180 hp

Jorden är människans livsrum. Vill du få insikt i de globala ekosystemen och förstå sambandet mellan den geografiska miljön och människans utformning av samhället? Då ska du läsa geografi!

Som geograf har du en helhetsbild av jorden som människans livsrum och hur vi människor disponerar jordytan. Du är välbekant med hur vår jord fungerar vad gäller naturförhållanden, befolkning, samhällsorganisation och resurser, både regionalt och globalt. Du har därmed också förmågan att skapa medvetenhet hos andra om globala problem och frågeställningar, som till exempel hur klimatförändringar påverkar vårt samhälle.

Kandidatprogrammet i geografi är en tvärvetenskaplig utbildning, som ger dig både ett naturvetenskapligt och samhällsvetenskapligt perspektiv på hållbar utveckling. Du får också lära dig geografens viktiga verktyg som kartografi, fjärranalys och geografiska informationssystem (GIS).

Du har stora möjligheter till egna val under andra året, och kan på så sätt välja att komplettera dina geografiska kunskaper med andra ämnen.

Arbetsområde

Som geograf kan du arbeta med naturresurshantering, hållbar utveckling eller riskanalys. Du kan också arbeta med planering och utredning inom näringslivet, den offentliga sektorn eller internationella organisationer. Geografiska informationssystem och digitala kartor är andra viktiga arbetsområden för geografer. Geografens arbetsmarknad är i hög grad internationell.

Om utbildningen

Under första året får du kunskaper om jordens olika naturmiljöer och om de effekter människans verksamhet har på omgivningen. Teori varvas med praktiska moment inom GIS och kartografi, samt med fältstudier och exkursioner. Geografins ämnesdelar knyts samman i regionalgeografiska studier, som fokuseras på aktuella problemställningar.

Andra året kan du välja att läsa kurser motsvarande 60 hp som ger din geografiutbildning en spetskompetens. Det kan till exempel vara kurser inom klimatologi, samhällsplanering, turism, språk, ekonomi, globala studier, klimatförändringar eller miljövetenskap. Du kan också välja att läsa utomlands.

Under tredje året fördjupar du dig i de olika ämnesdelarna, där bland annat klimatets betydelse för det nuvarande landskapets utseende behandlas. De naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga perspektiven integreras ytterligare genom studier av samhällets olika handlingsalternativ för hållbar utveckling. Du gör också ett självständigt arbete i samband med en exkursion och fältkurs utanför Norden.

Fortsatta studier

Efter avslutad utbildning kan du i mån av behörighet söka till något av våra masterprogram.

Mer information

Programmet ges i samverkan mellan institutionerna för geovetenskaper och ekonomi och samhälle, avdelningen för kulturgeografi,
Handelshögskolan.

Mer information kring programmet och obligatoriska samt valbara kurser hittar du på programmets GUL sida

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval:

Platsgaranti

Geografi, kandidatprogram, 180 hp
Start Studietakt Anmälan
HT19 Dag, 100 % Öppnar 15 mar

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-19762
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2019-04-15
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://www.antagning.se/
ORT: Göteborg


Om anmälan och antagning

Om din anmälan leder till en antagning antas du till programmet och de obligatoriska kurserna som ges första terminen på programmet. För att påbörja dina studier och slutgiltigt tacka ja till din studieplats måste du registrera dig, vilket du gör själv via e-tjänsten Ladok på webb. När du registrerat dig på kursen GE0400 som inleder programstudierna registreras du automatiskt även på programmet.

Eftersom andra terminen på programmet består av valbara kurser måste du själv söka dessa via antagning.se. De valbara kurser som framgår av programfoldern söker du inom program, vilket innebär att du har platsgaranti. Om du vill välja kurser utanför dessa gäller inte platsgarantin. Samma ansökningstider gäller som för övrig antagning till vårterminen.

Mer info om antagningsprocessen hittar du på Studentportalen – Från anmälan till antagning.

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2018-03-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?