Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Geovetenskap, kandidatprogram

Mänskligheten har enorma utmaningar som måste lösas inom de närmsta åren, som klimatförändringar, miljöförstöring och överutnyttjande av naturresurser.

Därför är spetskompetenser inom geologi och klimatologi mycket eftertraktade på dagens arbetsmarknad.

Inriktningar och ingång

Det finns två vägar in tilll kandidatprogrammet i geovetenskap. En för dig som har läst matte 4, kemi 2, och fysik 2 och en för dig som har läst matte 3, naturkunskap 2 eller fysik 1 och kemi 1. Den senare ingången kallar vi Geovetenskapliga profilen.

Andra året på Geovetenskapliga kandidatprogrammet väljer alla programstudenter mellan två olika inriktningar. 

Sen anmälan

Det geovetenskapliga kandidatprogrammet är öppet för sen anmälan från och med 15 maj. Den geovetenskapliga profilen öppnar för sen anmälan 15 juli.

Mer om programmet

Som geovetare får du kunskap och förståelse för jordklotet som system, och färdigheter som efterfrågas på arbetsmarknaden. Utbildningen består av en blandning av teori, praktiska moment i fält, labb och exkursioner (till exempel i Kina, Oman och Spanien) inom geologi och naturgeografi/klimatologi. Som student har du goda möjligheter att läsa delar av din utbildning utomlands.

Vi arbetar också aktivt för att redan under studietiden ska kunna knyta egna kontakter med redan etablerade och yrkesverksamma geovetare via vårt omfattande alumnnätverk.

Efter utbildningen

Våra tidigare studenter arbetar inom områden som samhällsplanering, naturresurser, miljö och forskning. De flesta av våra studenter väljer att arbeta i Sverige efter utbildningen, men du har också stora möjligheter att jobba och skapa dig en karriär utomlands.

Som examinerad geovetare kommer du sannolikt att arbeta med såväl hantering och analys som modellering av data (till exempel GIS, observationer och mätningar i fält samt analyser i laboratorier). 

Efter avslutad utbildning kan du söka till masterprogrammet i geovetenskap, eller till något annat masterprogram beroende på behörighetskrav.

Undervisningen

Undervisningen bedrivs av lärare som forskar eller arbetar som konsulter inom geovetenskap. Därför har utbildningen en stark forsknings- och arbetsmarknadsanknytning. Utbildningen omfattar bland annat:

  • föreläsningar, 
  • gruppundervisning,
  • seminarier,
  • fältövningar,
  • exkursioner och 
  • laborationer

Om anmälan och antagning

Om din anmälan leder till en antagning antas du till programmet och de obligatoriska kurserna som ges första terminen på programmet. För att påbörja dina studier och slutgiltigt tacka ja till din studieplats måste du registrera dig, vilket du gör själv via e-tjänsten Ladok på webb. När du registrerat dig på kursen GV1410 som inleder programstudierna registreras du automatiskt även på programmet.

Eftersom andra terminen på programmet består av valbara kurser måste du själv söka dessa via antagning.se. De valbara kurser som framgår av programfoldrarna söker du inom program, vilket innebär att du har platsgaranti. Om du vill välja kurser utanför dessa gäller inte platsgarantin. Samma ansökningstider gäller som för övrig antagning till vårterminen.

Mer info om antagningsprocessen hittar du på Studentportalen – Från anmälan till antagning.

Möt geovetaren Christian Axelsson

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2018-12-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?