Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Inriktning geologi

Andra året på Geovetenskapliga kandidatprogrammet kan du välja inriktning mot Geovetenskap/geolog. Du läser då kurser i bland annat mineralogi, geokemi och marin geologi och får en bred, geovetenskaplig kompetens.

Som geolog får du en nyckelroll i samhället. För utan geologer ingen energi eller samhällsbygge. För att anlägga vattenkraftdammar och hitta olja, kol eller uran krävs geologiska undersökningar. Ny teknologi som till exempel snabbare datorprocessorer, bättre bildskärmar och vindkraft kräver utvinning av metaller och mineral som hittills betraktats som värdelösa.

När vi bygger nya vägar, broar, järnvägar och hus krävs utvinning av stenmaterial, metaller och ickemetaller ur berggrunden. Tillgången på grundvatten begränsar befolkningsökningen i såväl utvecklingsländer som i den industriella världen, och med en starkt ökad välfärd i folkrika länder som Kina, Indien och Brasilien blir det konkurrens om jordens råvaror. 

Arbetsmarknad

Berggrundsgeologer undersöker förekomster av bergarter, mineral, malmer, olja och gas samt grundvatten i berg och berggrunden vid byggnationer i och på berg. Med specialisering mot geofysik finns också en stark arbetsmarknad inom grundvatten-, olje- och mineralprospektering samt markmiljö.

Många geologer arbetar inom gruvindustrin, som upplever en stor expansion just nu, eller inom bygg- och materialbranschen där de ofta är konsulter. Andra arbetar med natur- och miljövård, miljöövervakning samt samhälls- och naturresursplanering inom kommuner, länsstyrelser eller statliga myndigheter som Sveriges geologiska undersökning (SGU), Statens geotekniska institut (SGI) och Statens provningsanstalt (SP).

Arbetsmarknaden är också i hög grad internationell.

Fortsatta studier

Efter avslutad utbildning har då fått en bred geovetenskaplig kompetens, och kan välja att gå ut i arbetslivet. Vill du få en spetskompetens och därmed bli extra attraktiv på arbetsmarknaden, ska du välja att läsa masterprogrammet i geovetenskap.

Det här läser du under programmet

År 1

Hösttermin Geovetenskaper grundkurs (GV1410)
Vårtermin

Geografiska informationssystem (GVS150)

eller

Geografiska informationssystem, GIS (GVS075)
och Naturvetenskapliga verktyg för geovetare (GVG200)

Geovetenskaplig metodik (GVN400)

År 2

Hösttermin    

Regional miljögeovetenskap (GV2001)

Hydrologi och hydrogeologi (GV2002)

 Dataanalys för geovetare (GV2500)
 Fjärranalys och geografiska informationssystem, GIS (GV2300)
Vårtermin        

Teoretiska och historiska perspektiv på naturvetenskap (NTH001)

 Geovetenskap projektkurs (kursplan kommer)
 Mineralogi (GVG210)
Petrologi (GVG270)

År 3

Hösttermin Strukturgeologi (GVG280)
Sedimentologi och stratigrafi (GVG300)
Ekonomisk geologi (GVG370)
Geokemi I (GVG240)

 

Vårtermin Tillämpad geofysik (GVG350)
Tillämpad geologi (GVG330)
Examensarbete (GV0415)

 

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2020-03-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?