Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Inriktning naturgeografi/klimatologi

Klimatet är en av nutidens viktigaste frågor. I ett förändrat klimat kommer det att finnas ett stort behov av kunskap om klimatet och dess effekter på människa och samhälle. Vill du jobba med klimatfrågeställningar? Då är inrikningen mot klimatologi/naturgeografi något för dig.

Inför årskurs två har du som läser Geovetenskapliga programmet möjlighet att välja inrikning mot klimatologi/naturgeografi. Inriktningen ges för första gången hösten 2012, och är unik i Europa. Alla kurser inom inriktningen ges på engelska.

Undervisningen

Studierna består till stor del av föreläsningar och egenstudier av kurslitteratur. I flera kurser får studenten också inblick i pågående forskning världen över via artiklar och projekt.

Viktigt med fältarbeten

Eftersom naturgeografer jobbar nära naturen utgör fältarbeten en central del i utbildningen. Under  fältarbeten är att får du använda dina förvärvade teoretiska kunskaper i praktiken, men också att bekanta dig med de fältmetoder som används ute i yrkeslivet.

Examensarbete

När det är dags att göra examensarbete finns det även möjlighet att söka ett s.k. MFS (Minor Field Study) stipendium på institutionen. Stipendiet (25 000 kr) ger studenten möjlighet att göra sin studie/fältundersökning i ett utvecklingsland under 8 – 10 veckor. För mera info, gå till www.gvc.gu.se/utbildning/stipendier

Det här läser du under programmet

År 1

Hösttermin Geovetenskaper grundkurs (GV1410)         
Vårtermin

Geografiska informationssystem (GVS150)

eller

Geografiska informationssystem, GIS (GVS075)
och
Naturvetenskapliga verktyg för geovetare (GVG200)

Geovetenskaplig metodik (GVN400)

År 2

Hösttermin       

Regional miljögeovetenskap (GV2001)

Hydrologi och hydrogeologi (GV2002)

Dataanalys för geovetare (GV2500)

Fjärranalys och geografiska informationssystem, GIS (GV2300)
Vårtermin     
Teoretiska och historiska perspektiv på naturvetenskap (NTH001)
Geovetenskap projektkurs (kursplan kommer)
Klimatförändringar och samhället (NG0220)

År 3

Hösttermin Fältkurs i Subarktis - naturgeografi och ekologi (NG0210)
Earth Systems Sciences (GV0340)
Tillämpad klimatologi (GVN340)
 
Vårtermin Klimatförändringshistoria (GVN360)
Avancerad klimatdataanalys (GVN370) kursplan kommer
Examensarbete (GV0415)

 Arbetsmarknad

I en värld där klimatet är under förändring kommer kunskap om klimatsystemet, klimatförändringar och dess effekter att vara efterfrågade.

Förutom goda grundkunskaper om klimatet och dess effekter, kommer du även att få specialiserad kunskap om geografiska informationssystem (GIS)datahantering och modellering, vilket gör dig till en attraktiv resurs på arbetsmarknaden.

Framtida arbetsgivare kan vara olika myndigheter, såsom länsstyrelser, SMHI och naturvårdsverket, internationella organisationer och näringslivet. Även massmedier har behov av personer med goda kunskaper i klimatologi.

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2020-02-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?