Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vill du jobba för ett hållbart samhälle? Utbilda dig till Geovetare!

Foto: Erik Sturkell

Mänskligheten har enorma utmaningar som måste lösas inom de närmast åren t. ex klimatförändringar, miljöförstörning och överutnyttjande av naturresurser och därför är kompetenser inom dessa områden eftertraktade.

Nya ingångar för dig som är samhällsvetare eller tekniker.

Har du en gymnasieutbildning i samhällsvetenskap eller teknik och är intresserad att arbeta med omställningen till ett hållbart samhälle? Efter en utbildning i geovetenskap kan du arbeta som t ex geolog eller klimatolog och göra en betydande insats.

Som geovetare bidrar du till att:

  1. planera motståndskraftiga samhällen som klarar klimatförändringar och naturkatastrofer
  2. på ett hållbart sätt förse jordens befolkning med energi, vatten och råvaror,
  3. undersöka och åtgärda mänsklighetens påverkan på mark, luft och vatten.

Att arbeta som geovetare

Våra tidigare studenter arbetar inom områden som samhällsplanering, naturresurser, miljö och forskning med hela jorden som sin arbetsplats. Med en examen från vår geovetenskapliga utbildning kommer ditt arbete ofta bestå av en kombination av observationer och mätningar i fält, analyser i laboratorier samt hantering, analys och modellering av data (t ex GIS).

Geovetenskap är nära kopplat till både samhällsfrågor och teknik vilket gör att dina tvärdisciplinära kunskaper kan vara en stor fördel på arbetsmarknaden. Därför har vi tagit fram en utbildningsprofil där du som läst samhällsvetenskap eller teknik på gymnasiet, ges en ny möjlighet till att läsa en utbildning som ledera fram till en examen i geovetenskap med inriktning mot geologi eller klimatologi.

Utbildningsprofil inom geovetenskap

Kurser inom matematik, statistik och kemi, speciellt anpassade för geovetenskap, ges inom profilen för att komplettera dina naturvetenskapliga kunskaper från gymnasiet.
En utbildningsprofil innebär att det finns en rekommenderad studiegång där fortsatta studier kräver ett godkänt resultat på föregående kurser. Samtidigt finns stora möjligheter att bredda din utbildning med kurser i andra ämnen eller att du fokuserar extra på någon gren inom geovetenskaper.

Om du har grundläggande behörighet samt Matematik 3b/3c och Naturkunskap 2 alternativt Fysik 1 och Kemi 1, kan du starta din utbildningsprofil till hösten genom att söka kursen Geovetenskap: Grundkurs (GV1410) på antagning.se och kontakta vår studievägledare Emily Whitehurst Zack, svl@gvc.gu.se

Goda utsikter på arbetsmarknaden

Med en expertis inom geovetenskap arbetar du ofta som konsult eller projektledare inom sektorer som infrastruktur, miljö och naturresurser, där dina specialkunskaper är nödvändiga och efterfrågade. Utbildar du dig till geovetare på Göteborgs universitet kan du förvänta dig en utbildning som ger kunskaper och förståelse för jordklotet som system och du får de färdigheter som eftertraktas på arbetsmarknaden.

Vi har goda etablerade kontakter och utbyten med företag och myndigheter, både när det gäller forskning och utbildning. Samtidigt arbetar vi aktivt för att du redan under studietiden ska kunna knyta egna kontakter som gör det enklare för dig att starta din karriär.

För mer information, kontakta vår studievägledare
Emily Whitehurst Zack, svl@gvc.gu.se

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?