Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad gör tidigare studenter idag?

Vad blir man egentligen efter att ha studerat geovetenskap eller geografi? Här hittar du korta intervjuer med före detta studenter.

Andrea Håkansson konsult på COWI AB

Utbildningsprogram och inriktning:

Kandidat- och masterprogram i geovetenskap, inriktning geologi (och geofysik).

Examensår:

Kandidat 2017 och master 2019.

Nuvarande sysselsättning och andra jobb efter examen:

Jag arbetar som geolog och geofysiker på COWI AB. Har tidigare arbetat som extrageolog/geofysiker på SGU samt som fältgeoteknikerassistent på AFRY (tidigare ÅF/Pöyry).

Hur kan en arbetsdag se ut?

Fördelen med att vara konsult är att arbetsdagarna ofta varierar väldigt mycket. Ibland har jag en hel vecka i fält då jag är ute och gör bergteknisk kartering för detaljplaner, ibland är det mycket kontor med kundmöten och rapporter som ska skrivas.

Allra roligast är det när jag får komma ut och göra olika geofysiska mätningar så som georadar och resistivitet, vilket det har blivit en hel del av på sistone. Ofta är det långa dagar när man är i fält, men det är så kul att det inte gör något. På kontoret när man sitter och skriver har man istället alla sina kollegor som man får umgås med på raster och luncher, och ja, mycket kaffe blir det.

Hur tyckte du det var att studera på geovetarcentrum?

Jag trivdes och tycker att det var en ganska bra fördelning mellan fält och föreläsningar. Jag tror att det är den stora fördelen med att studera i Göteborg, att man får så mycket fältträning gentemot andra universitet. De tillämpade kurserna ger väldigt mycket bra erfarenhet.

Vilken erfarenhet vill du dela med kommande studenter?

En geolog är ute i alla väder, och det är något man måste vara förberedd på – inte minst för att kunna hålla humöret uppe. Från 30-gradig ökenhetta (exempelvis 2018 års sommar när jag karterade berg för SGU) till extrem kyla (georadarmätningar på isländsk glaciär under snöstorm) eller hällande regn (bergteknisk kartering för detaljplan i Alingsås). Mitt bästa tips är att alltid ha många lager kläder (yllekläder i alla väder), äta mycket kakor och ha med en termos med varm dryck. Då kommer man väldigt långt. Bra kollegor gör också fantastiskt mycket för humöret!

Olof Lundstedt, Konsult mobilitet och planering på Urbanista Stad AB

Utbildningsprogram och inriktning:

Kandidat och master i geografi, med inriktning på kulturgeografi.

Examensår:

2019

Nuvarande sysselsättning och andra jobb efter examen:

Konsult mobilitet och planering på Urbanista Stad AB. Främst med uppdrag för Göteborgs Stads Trafikkontor och projektet Hisingsbron, där jag arbetar som samordnare inom omvärldsfrågor. I praktiken betyder det att jag arbetar med stadsutvecklingsfrågor i anslutning till Hisingsbron under genomförandeskedet. I övrigt har jag även uppdrag för olika fastighetsägare där jag arbetar med mobilitets- och parkeringsutredningar och strategier i olika skeden av planeringen.

Hur kan en arbetsdag se ut?

En salig blandning av möten, mejlande, sammanställande av underlag inför avtal och beslut från högre ort, uppdaterande av loggar och aktivitetslistor etc. Jobbet syftar ofta till att försöka driva eller bistå i komplexa frågor och att samarbeta med många personer.

Hur var det att studera på geovetarcentrum?

Trevligt, man lär sig mycket och det fanns ofta en flexibilitet i uppgifterna vilket gjorde dem anpassningsbara till de ämnen jag själv tycker är intressanta. Min studietid var i hög grad delad mellan Geovetarcentrum och Handels, vilket ger en intressant blandning av olika perspektiv och metoder som går att applicera på den urbana planeringen.

Vilken erfarenhet vill du dela med kommande studenter?

Försök hitta en blandning av de ämnen som är roliga och intressanta men även kan komma till praktisk användning i det fält du vill arbeta inom. Mycket av det man lära sig på utbildningen är praktiskt användbart i yrkeslivet. 

Martina Frid, miljökonsult på COWI

Utbildningsprogram och inriktning:

Geovetenskap med inriktning mot naturgeografi och klimatologi (kandidat och master).

Examensår:

2019.

Nuvarande sysselsättning och andra jobb efter examen:

Arbetar idag som miljökonsult på COWI.

Hur kan en arbetsdag se ut?

Mina dagar varierar väldigt mycket även om den till största delen spenderas framför en dator. Jag räknar på emissioner/utsläpp från trafiken, vilka sedan används i en spridningsmodell. Jag efterprocesserar datan och det ska sedan räknas statistik, göras kartor och skrivas rapporter.

En annan dag räknar jag på utsläpp från olika industrier, (utsläpp från skorsten) eller allergener från ett stall med hästar. Men det är generellt databearbetning och analys av data.
 

Hur var det att studera på geovetacentrum?

Jag trivdes väldigt bra! Det var mycket intressanta och utvecklande kurser, även om vissa såklart var roligare än andra. 

Vilken erfarenhet vill du dela med kommande studenter?

Läs databearbetning och GIS. Även om det kanske inte är favoritämnet så är det alltid bra att ha den erfarenheten när man kommer ut i arbetslivet.

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2020-02-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?